YouTube

  • DOLAR
    %-0,13
  • EURO
    %-0,36
  • ALTIN
    %-0,94
  • BIST
    %0,35
ANIZ YAKMAK ÇEVREYE VE CEBİNİZE ZARAR VERİYOR

ANIZ YAKMAK ÇEVREYE VE CEBİNİZE ZARAR VERİYOR

Hububat hasat sezonu sonrasında tarlalarda bırakılan anızların yakılması, hem çevresel hem de ekonomik sonuçlar doğuruyor. Bu yöntem, toprak verimliliğini ciddi şekilde etkilerken, çevresel dengeleri de bozuyor.
Yakılan anızlar sonucunda topraktaki faydalı canlılar ve organik madde yanarak yok oluyor. Bu da zaman içinde toprağın verimliliğinin düşmesine yol açıyor. Ayrıca, anız yangınları orman alanlarına sıçrayabilir, enerji iletim hatlarına zarar verebilir, sis oluşumuna neden olarak trafik kazalarına yol açabilir ve çevredeki tarlalara, yerleşim birimlerine zarar verebilir.
Yozgat il genelinde anız yakılması 2023/2 sayılı Valilik Tebliği ile resmi olarak yasaklanmış durumda. Ancak ne yazık ki, bu yasağa uymayan çiftçiler bulunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 29 Aralık 2022 tarihli 32058 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2023/1 nolu Tebliği gereğince, anız yakma eylemini gerçekleştiren kişilere, yakılan her dekar başına 244,09 TL idari para cezası uygulanıyor.
Anız yakma yasağının toprak verimliliğini koruma, çevresel ve ekonomik zararları önleme gibi önemli nedenlere dayandığı biliniyor. Bu sebeple tüm çiftçilerin ve vatandaşların bu konuda gösterilecek hassasiyet ve alınacak tedbirler konusunda bilinçli olmaları, hem toprağın hem de ekonominin korunması adına büyük önem taşıyor.
Çevre ve Ekonomi İçin Anız Yakımına Son Verme Çağrısı”
Yozgat Valiliği; çevre ve ekonomi için anız yakımına son verme çağrısında bulunarak, Hububat hasat sezonunun sona ermesiyle birlikte, tarlalarda bırakılan anızların yakılması, çevre ve ekonomi açısından olumsuz etkiler yaratmaya devam ettiği, Anız yakma işlemi, toprak verimliliğini ciddi şekilde düşürürken, çevresel dengeyi bozduğu ve ekonomiye de zarar verdiği, Bu nedenle tüm çiftçilerin ve vatandaşların bu konuda hassasiyet göstermeleri ve gerekli tedbirleri almaları, toprakların ve ekonominin korunması açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekildi.
Anız yakımının sona erdirilmesi, sürdürülebilir bir çevre ve daha sağlıklı bir ekonomi için atılacak önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji