YouTube

  • DOLAR
    %0,68
  • EURO
    %0,52
  • ALTIN
    %0,38
  • BIST
    %0,32
Arıcılar kaliteli bal üretimi için yoğun mesai harcıyor

Arıcılar kaliteli bal üretimi için yoğun mesai harcıyor

Yozgat, Türkiye’nin önemli tarım bölgeleri arasında yer almakta olup, bal üretimiyle de dikkat çekiyor.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Yozgatlı arıcılar, kaliteli bal üretimi için yoğun mesai harcıyor. Sorgun ilçesine bağlı Taşpınar köyünde arıcılık yapan Fatih Mermertaş, sıcak havaların başlamasıyla bal üretimi için hazırlıklarını hızlandırdıklarını belirtti.

Mermertaş, vatandaşlara doğal bal ulaştırmayı amaçladığını ve bu sezon geçtiğimiz yıllara göre daha yüksek bir rekolte beklediklerini ifade etti. Yozgat’ın bereketli topraklarında yetişen bitkilerden elde edilen balın sağımına önümüzdeki günlerde başlayacaklarını söyleyen Mermertaş, kurak geçen kış mevsiminin ardından etkili olan yoğun yağışlar ve havaların ısınmasının üretimi artırdığını vurguladı.

Arıları Sıcaklardan Koruyun

Bal üreticisi Mermertaş, arıların aşırı sıcaklara karşı korunması gerektiği konusunda da uyarılarda bulundu. Arıların hem aşırı sıcak hem de aşırı soğuklara karşı oldukça narin olduklarını belirten Mermertaş, şunları söyledi:

“Arıcılarımız, kovanlarının havalandırma sistemlerini ilk etapta kontrol etsinler. Tüm kovanların kireçlenerek, örtü tahtası yerine kullanılan malzemelerin izolasyon görevi gören malzemelerle değiştirilmesini tavsiye ediyorum. En önemli husus, kovanın havalandırma sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Arılar sıcakla birlikte havasız kaldığında maalesef telef oluyor. Ayrıca kovanların üstünün güneş ışığını geri yansıtacak şekilde kireçlenmesini öneriyoruz. İçerisinde yoğun arı olan kovanlara (8-9 çerçeve) ikinci kat ballık eklenmesini tavsiye ediyoruz. Bu sistem sayesinde arılar daha rahat nefes alarak serin havaya ulaşacaktır. Özellikle serin ve yüksek yerleri tercih ediniz. Arılar da tıpkı insanlar gibi, stres oluşturmayan rahat ve huzurlu ortamlarda daha verimli çalışır. Arıcılık bir süreçtir ve bir işçi arının ömrü ortalama 35-40 gündür. Eğer arıları aşırı sıcaklardan koruyamazsak, arı kendiliğinden yavru üretimini durdurur ve yavru üretim süreci sekteye uğrar.”

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji