YouTube

  • DOLAR
    %-0,15
  • EURO
    %-0,66
  • ALTIN
    %0,14
  • BIST
    %2,05
Aşırı Sodyum Tüketimi Ölüm Riskini Artırıyor, Dünya Tuza Dikkat Haftası

Aşırı Sodyum Tüketimi Ölüm Riskini Artırıyor, Dünya Tuza Dikkat Haftası

Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, 14-20 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, aşırı sodyum alımının kalp hastalığı, felç ve erken ölüm riskini artırdığını vurguladı.

Dr. Şahin, doğal bir mineral olan sodyumun fazla tüketildiğinde önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Sofra tuzu (sodyum klorür), toplumların ana sodyum kaynağı olsa da sodyum glutamat gibi diğer çeşnilerde de bulunduğuna dikkat çeken Dr. Şahin, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) sodyum alımının azaltılmasına ilişkin küresel raporuna atıfta bulunarak, üye devletlerinin yalnızca yüzde 5’inin zorunlu ve kapsamlı sodyum azaltma politikalarıyla korunduğunu ve DSÖ üye devletlerinin yüzde 73’ünün bu tür politikaların eksiksiz bir şekilde uygulanmasından yoksun olduğunu söyledi.

Dr. Şahin, sağlıksız beslenmenin dünya çapında ölüm ve hastalık nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığını belirterek, aşırı sodyum alımının da oldukça etkili olduğuna dikkat çekti. DSÖ’nün sodyum alımının azaltılmasına yönelik küresel hedefine ulaşmak için dünya ülkelerinin 2025 yılına kadar sodyum alımını yüzde 30 oranında azaltması gerektiğini hatırlatan Dr. Şahin, üye devletleri sodyum alımını azaltma politikalarını gecikmeden uygulamaya çağırdı.

Dr. Şahin, son derece uygun maliyetli sodyum azaltma politikalarının uygulanmasının 2030 yılına kadar dünya çapında tahminen 7 milyon hayat kurtarabileceğine dikkat çekti.

Bu, bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölümleri azaltmaya yönelik Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi hedefine ulaşmak için eylemin önemli bir bileşeni olarak görülüyor.

Tuz (sodyum) tüketiminin azaltılmasına yönelik kapsamlı bir yaklaşımın, zorunlu politikaların ve bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesine büyük ölçüde katkıda bulunduğunu belirten Dr. Şahin, DSÖ’nün sodyumla ilgili dört “en iyi satın alma” müdahalesinin benimsenmesini içeren politikalarını sıraladı. Bunlar arasında yiyeceklerin daha az tuz içerecek şekilde yeniden formüle edilmesi, kamu kurumlarında tuz veya sodyum açısından zengin gıdaların sınırlandırılması, tüketicilerin sodyum içeriği daha düşük ürünleri seçmesine yardımcı olan paketin ön tarafındaki etiketleme ve davranış değişikliği iletişimi ve kitle iletişim kampanyalarının yapılması yer alıyor.

Dr. Şahin, Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı’nın 2011 yılından beri yürütüldüğünü ve bu kapsamda salça, ekmek gibi temel besin maddelerinde tuz azaltıldığını, paketli gıdalarda ve toplu beslenme yapılan yerlerde ise gönüllü olarak tuzun azaltıldığını belirtti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji