Yozgat’ın Şefaatli ilçesinde çiftçilik yapan Latif Şahin, 15 dekar alanda diğer buğday çeşitlerine oranla verimi yüksek olan ata tohumunun ekimini gerçekleştirdi. Şahin, bu yenilikçi adımıyla bölgede ilk olan bu girişimiyle dikkat çekiyor.
2 Tonluk Başarıdan 18 Tonluk Beklentiye
Başköy köyünden çiftçi Latif Şahin, geçen yıl Kayseri’den temin ettiği 40 kilogram ata buğdayı tohumunu tarlasına ekerek 2 ton ürün aldı. Bu başarılı sonuç üzerine, bu yıl ekim alanını genişleterek 15 dekara çıkardı. Şahin, bu yıl tarlasından 17-18 ton verim beklediğini belirtti.
“Diğer Buğdaylara Oranla 3 Katı Verim Veriyor”
Latif Şahin, geçen yıl 40 kilogram ata buğdayı tohumundan 2 ton verim aldıklarını ve bu yıl 15 dekarlık alana ekim yaptıklarını ifade etti. Şahin, “Diğer buğday çeşitlerinde dekarda 400-500 kilo verim alırken, ata tohumu ile bin 200 kilo, bin 300 kilo verim alıyoruz. Bu buğday türü masraflarımızı kurtaracak. 15 dekar alandan hemen hemen 17-18 ton buğday almayı düşünüyorum. Çiftçiler de gelsinler görsünler, bu buğday her yerde yok ve talep çok fazla” dedi.
“Samanı da Daha Fazla Oluyor”
Ata tohumu buğdayın diğer buğday çeşitlerine göre gelirinin üç katı olduğunu vurgulayan Şahin, “Yıllarca Pehlivan türü buğday ekiyorduk ama bu atalık tohum elimize geçti, bu bizim için bir fırsat. Geçen sene 5 dekara ekim yapabildik, sularsan ve güzel bakarsan çok güzel buğday verecek. Hasat zamanı Temmuz’un 15’inde olacak. Diğer buğday saplarından 10-20 metreden bir balya çıkarken bu buğdayda beş metreden bir balya çıkıyor, samanı da çok güzel oluyor” şeklinde konuştu.
Yetkililer, Şefaatli ilçesindeki bu buğdayın makarnalık buğday olduğunu ve genel olarak melezlemede kullanılan, ‘Dallı’ veya ‘Peygamber’ buğdayı olarak bilindiğini belirttiler.
Latif Şahin’in bu yenilikçi girişimi, bölge çiftçilerine örnek teşkil ederken, ata tohumunun yüksek verim potansiyeli ile çiftçilerin ilgisini çekiyor. Bu atılım, bölge tarımına yeni bir soluk kazandırma potansiyeline sahip.