Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından desteklenen projeler, Çorum’daki yöresel lezzetlerin gün yüzüne çıkarılmasına ve istihdama katkı sağlanmasına vesile oluyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen 2023 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen “Çorum Belediyesi İşim Gücüm Üretim Projesi” ile Çorum mutfağının önemli lezzetleri için bir mutfak atölyesi kuruldu.
OKA’nın desteklediği projelerle restore edilerek şehre kazandırılan Veli Paşa Hanı’nda kurulan bu atölyede, coğrafi işaret tescilli Çorum Kuru Mantısı, Çorum Has Baklavası, Çorum Su Böreği ve Çorum Şekerlemesi yapılıyor. Mutfak atölyesi, Çorum’da gastronomi alanında hizmet veren işletmelerde çalışan personel ve sektörde yer almak isteyen işsiz kadınlara yönelik eğitimler sunuyor. Bu eğitimlerde, yöresel yemeklerin standardizasyonu ve püf noktaları öğretilerek, gastronomi sektörüne nitelikli eleman yetiştirilmesi hedefleniyor.
Toplamda 5.2 milyon TL bütçeye sahip olan ve 3.9 milyon TL’si OKA tarafından finanse edilen proje kapsamında, ayrıca bir ağaç işçiliği atölyesi de kurulacak. Ahşap oymacılığı ve ahşap CNC mobilya operatörlüğüne yönelik atölye için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor.
SOGEP destekli İşim Gücüm Üretim Projesi kapsamında kurulan mutfak atölyesi, geçtiğimiz günlerde lansmanı yapılan Anadoludakiler Platformu’nda, birikim mutfağının örnekleri arasında gösterilen altı kulaklı kuru mantının doğru tekniklerle gelecek kuşaklara aktarılmasına aracılık ediyor.
Bu projeler sayesinde Çorum’daki yöresel lezzetler tanıtılarak, gastronomi sektöründe istihdam sağlanması ve yerel ekonominin canlandırılması hedefleniyor.