Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Elektrikte yeni dönem kapıda: “Limit aşıldı” mesajı alanlar 2026’da ne ödeyecek?

1 Ocak’ta devreye girecek yeni kademe uygulamasıyla yıllık 4 bin kWh’yi aşan haneler 2026 boyunca destek dışı kalacak. Limitin üstüne çıkan abonelere dağıtım şirketleri bilgilendirme mesajı göndermeye başladı.

1 Ocak’ta devreye girecek yeni kademe uygulamasıyla yıllık 4 bin

Elektrikte 1 Ocak itibarıyla başlayacak yeni kademe uygulaması kapsamında yıllık tüketim sınırı düşürüldü. Daha önce 5 bin kilovatsaat olarak belirlenen destek kapsamı limiti, 1 Ocak 2026’dan geçerli olmak üzere 4 bin kilovatsaate indirildi.

Bu sınırı aşan konut aboneleri, elektrik desteklerinden yararlanamayacak ve 2026 yılı boyunca son kaynak tedarik tarifesi üzerinden faturalandırılacak.

Yeni düzenleme konutlarda aylık ortalama 333 kilovatsaat tüketim düzeyini esas alıyor. Aylık tüketimi bu seviyeyi geçen, yani faturası yaklaşık 984 lira ve üzeri olan kullanıcıların destek kapsamından çıkacağı bildirildi. Uygulamadan 43 milyon elektrik abonesinin yaklaşık yüzde 6’sını oluşturan 2,5 milyon kişinin etkilenmesi bekleniyor.

Dağıtım şirketleri, yıllık tüketimi 4 bin kWh sınırına yaklaşan ya da aşan abonelere bilgilendirme mesajları göndermeye başladı. Mesajlarda, tüketimin son kaynak tedarik tarifesi limitinin üzerine çıktığı belirtilerek, isteyen abonelerin serbest tüketici hakkını kullanıp tedarik şirketleriyle ikili anlaşma yapabileceği ifade ediliyor.

Serbest tüketici uygulaması kapsamında aboneler, diledikleri tedarikçiyi seçerek farklı fiyat seçeneklerinden yararlanabiliyor. Tedarik şirketleri sabit birim fiyat sunabildiği gibi, piyasa fiyatına endeksli tarifeler de önerebiliyor. Bu nedenle sınırı aşan kullanıcıların, kendileri için uygun bir tarife seçerek maliyet avantajı araması mümkün olabiliyor.

Yeni tarifede geçiş takvimi, limitin hangi ay aşıldığına göre değişiyor. 2025 yılı içinde 4 bin kWh sınırı ilk kez hangi fatura döneminde aşılmışsa, bu ayı izleyen üçüncü ayın başından itibaren ikili anlaşma yapılmamışsa son kaynak tedarik tarifesi uygulanacak. 2025 tüketimi sınırın altında kalan haneler için ise 2026 yılı içinde limit aşılırsa benzer şekilde aşım ayını takip eden üçüncü ayın başında yeni tarife devreye girecek.

Uygulamanın özellikle yaz aylarında klima kullanımının yoğun olduğu illerde tüketim seviyelerini daha hızlı yükseltebileceği, bu nedenle bu bölgelerde limit aşım riskinin daha yüksek olabileceği belirtiliyor.

KAYNAK : Haber Merkezi