YouTube

  • DOLAR
    %-0,15
  • EURO
    %-0,66
  • ALTIN
    %0,14
  • BIST
    %2,05
Evcimen: “Ticari Defterlerin Kapanış Tasdiki için Son Gün 30 Haziran”

Evcimen: “Ticari Defterlerin Kapanış Tasdiki için Son Gün 30 Haziran”

Yozgat SMMMO Başkanı Harun Evcimen, mükellefleri 2022 yılı ticari defterlerinin kapanış tasdiklerini yaptırmaları konusunda uyardı.

Yozgat Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Harun Evcimen, yaptığı açıklamada mükellefleri, 2022 yılı ticari defterlerinin kapanış tasdiklerini yaptırmaları konusunda uyardı. Evcimen, kapanış tasdikini yaptırmamanın cezasının 31.097 lira olduğunu belirtti.

Evcimen, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 64’üncü maddesine göre her tacirin ticari defterlerini tutmak ve defterlerinde, ticari işlemleriyle ticari işletmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini ve her hesap dönemi içinde elde edilen neticeleri açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorunda olduğu belirtilmiştir.”

Mükelleflerin Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre fiziki ortamda kullanacakları defterlerin açılış ve kapanış tasdiklerini yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Evcimen, ticari defterlerin elektronik ortamda tutulması durumunda ise noter onayının gerekmediğini ifade etti. Fiziki ortamda tutulan defterlerin açılış onaylarının kuruluş sırasında noter tarafından yapıldığını belirtti.

Evcimen, anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin kuruluşunda ticari defterlerin açılış onaylarının şirket merkezinin bulunduğu ticaret sicili müdürlüğü tarafından yapıldığını da ekledi.

Türk Ticaret Kanunu’nun düzenlemelerine göre, 2022 yılında fiziki ortamda tutulan yevmiye defterinin 30 Haziran 2023 tarihine denk geldiğini ve 3 Temmuz 2023 Pazartesi gününe kadar notere ibraz edilerek onaylatılması gerektiğini belirten Evcimen, kapanış tasdikinin son kayda “Görülmüştür” ibaresi yazılarak mühür ve imza ile yapılması gerektiğini söyledi.

Ayrıca, Vergi Usul Kanunu’nun ilan ettiği mücbir sebep halinin geçerli olduğu yerlerde, defterlerin kapanış onaylarının mücbir sebep sona erdikten sonraki ikinci ayın sonuna kadar yapılabileceğini belirten Evcimen, ticari defterlerin eksiksiz ve usulüne uygun olarak tutulması ve açılış ve kapanış onaylarının yapılması gerektiğini vurguladı.

Son olarak, Türk Ticaret Kanunu’nun 562/1-c bendine göre gerekli onayları yaptırmayanların 2023 yılı için 31.097 TL idari para cezasıyla cezalandırılması gerektiğini belirten Evcimen, mükellefleri Mali Müşavirleri ile iletişime geçip kapanış tasdiklerini yaptırmaları konusunda uyardı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji