Kırşehir’in Akpınar ilçesine bağlı Aşağı Homurlu köyünde yaşayan Aydın Battal, 2024 Mahalli İdareler Seçimleri’nde muhtar adayı olmuş ve 29 oy alarak seçimi kaybetmişti. Kendisine oy vermeyen baldızı ve bacanağına sitem dolu bir şiir yazarak fenomen olan Battal, “Neden fakirim?” isimli videosuyla da izlenme rekoru kırdı.
Seçimlerde aldığı düşük oy oranı ve şiirle gündeme gelen Battal’a bir dizide 3 bölüm için rol teklifi geldi. Dizide de muhtar adayı rolünde oynayan Battal’ın hayatının bir bölümü belgesel olarak da işlendi.
Çobanlık yapan Battal, “Neden fakirim?” videosunda üç yükü olduğunu ve fakirliğinin araştırılmasını istediğini söyledi. Battal, videoda şunları da söyledi: “Benim videolarım dolaşımda. Ben yüzde 50 paradan yana fakirim, yüzde 50 oranda da zihinden fakirim ama hayatın tadını çıkarıyorum.”
Zenginlerin kendisi gibi hayattan zevk alamayacağını savunan Battal, “Hayatın tadını alıyorum. Bir zengin benim gibi yaşayıp zevk alamaz. Ben de onlar gibi yaşayıp sanırım hayattan keyif alamam. Ben böyle seviyorum.” dedi.
Aydın Battal’ın “Neden fakirim?” videosu, sosyal medyada en çok izlenen ve paylaşılan videolar arasında yer alıyor.
Aydın Battal, belgeselde şu ifadelere yer verdi:
“Param olsaydı yine de şair olurdum, hem de 300 oyunun 300’ü de bana gelirdi. Rakiplerim bile bana oy atardı. Ama mesele şiir değil, mesele garibanlık. Bir gün kendimi mahkemeye vereceğim; fikirlerim, düşüncelerim neden böyle, diğerleri iyi yaşarken neden ben böyle rezil yaşıyorum, araştırılsın.
1975’te Kırşehir Kaman Aşağı Hurlu köyünde doğdum. Dört çocuk babasıyım; ikisini gelin, ikisini ise okuttum. Çocukluğumda çobanlık yaptım, davar, kuzu, sığır güttüm. Çapraz bağ menisküs ameliyatı geçirdim. Doktor çalışamayacağımı söyledi. Bu yüzden, köy muhtarına derdimi anlattım ve beni muhtar seçmesini istedim. İki yıl sonra sigortam dolup iyileştiğimde, mührü istediğiniz adaya vereceğimi söyledim.
Başta kabul ettiler, ama sözlerini tutmadılar. Eşime, arkadaşlarıma ve akrabalarıma söyledim. Herkes destek olur diye düşündüm. Seçim kampanyasına başladım, köyde ev ev dolaştım. Herkes benimle oturdu, ağladı, morali bozuldu. İki rakibim vardı ve ben de onlarla centilmence geçtim. Seçim sonucunda rakiplerimin kollarını sıktım ve başarılar diledim.
Ancak seçim kampanyasında beni eleştirdiler. İnsanlar, köylü olduğumu ve devlet dairesinden anlamadığımı söylediler. Bu beni çok üzdü. Seçim günü geldiğinde umutlandım, belki bir şansımız vardır dedim. Ama oy sayımı sonucunda sadece 29 oy aldım ve seçim kaybedildi.
Seçim sonrası köydeki insanlar bana oy verdikleri halde küstüler. Şiirlerimde de bu duygularımı dile getirdim. İnsanların bana karşı tutumları, hem bana hem de aileme çok ağır geldi. Bu süreçte yaşadıklarımı anlatan şiirlerim var; belki dizilerde veya başka platformlarda değerlendirilebilirler.
Köyün ihtiyaçlarını dile getirdim, ama seçilmedim. Şiirlerimdeki duyguları anlatan videoları paylaşarak özür dilemek istedim. Seçimi kaybetmem, sadece kendi başarısızlığım değil, aynı zamanda bana oy verenlerin de hayal kırıklığına uğraması anlamına geldi.
Fakirliğin ve yoksulluğun toplumdaki tutumları nasıl etkilediğini anlatmaya çalıştım. Çalışkan bir insan olarak neden hala bu durumda olduğumu araştırmak istiyorum. Kaderimle, sistemle ve insanlarla hesaplaşmak istiyorum. Fakirliğim nedeniyle suçlanmayı kabul etmiyorum, bu yüzden detaylı bir araştırma yapılmasını talep ediyorum.” dedi.