Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gedikhasanlı Şakir Efendi Türbesi – Yozgat

Yozgat’ın Gedikhasanlı Köyü, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda yetiştirdiği önemli şahsiyetlerle de tanınmaktadır. Bunlardan biri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eğitim hayatının önemli isimlerinden olan Mehmet Şakir Suntay, nam-ı diğer Gedikhasanlı Şakir Efendi’dir.

Yozgat’ın Gedikhasanlı Köyü, sadece

Mehmet Şakir Suntay (Gedikhasanlı Şakir Efendi), aslen Kayseri’nin Cami-i Kebir Mahallesi’nden olup, Yozgat’ın Gedikhasanlı Köyü’ne yerleşmiş bir ailenin ferdidir. Kayseri’de Cücezadeler olarak tanınan bu ailenin üyelerinden Ali Efendi’nin ortanca oğludur. 1853 yılında Yozgat’ta doğan Şakir Efendi, ilk tahsiline doğduğu köyde başlamış ve ardından Osmanpaşa Medresesi’ni tamamlamıştır. Daha sonra Kayseri’ye giderek, tanınmış ulemadan müritzade Ali Efendi ve diğerlerinden icazetname almış, ardından Yozgat’a dönerek eğitim hayatına devam etmiştir.

Şakir Efendi, Yozgat’ta Demirli Medrese’de hem Osmanlı Dönemi’nde hem de Cumhuriyet Dönemi’nde müderrislik yapmış, aynı zamanda Osmanpaşa Medresesi’nde bir süre müderreslik görevini üstlenmiştir. Medreselerin kapanmasının ardından köyüne çekilerek imam-hatiplik yapmaya devam etmiş ve halkı irşad etmeye çaba göstermiştir. Yozgat ve Osmanpaşa’da sayısız öğrenci yetiştirmiştir. Başta Nakşî Şeyhi Şeyhzade Ahmet Efendi ve Müftü Hulusi Akyol gibi tanınmış isimler, Şakir Efendi’nin talebeleri arasındadır.

Din ilimlerinde, Arapça, Hadis, Kur’an ilimleri ve Tefsir alanlarında derin bir bilgiye sahip olan Şakir Efendi, ruus (doktora) imtihanı vererek dersiamlık unvanını almış, fakat devletin tahsis ettiği maaşı kabul etmeyerek onurlu bir duruş sergilemiştir. Ancak bu konuda resmi bir belge bulunmamaktadır.

Vücutça sağlıklı bir insan olan Mehmet Şakir Efendi, ömrünün son yıllarında iki gözünü birden kaybetmiş, 1937 yılında Gedikhasanlı Köyü’nde vefat etmiştir. Köyün kabristanlığında defnedilen Şakir Efendi’nin mezarı, sevenleri tarafından ziyaretgâh olarak yaptırılmış ve günümüzde de sıklıkla ziyaret edilmektedir.