YouTube

  • DOLAR
    %-0,35
  • EURO
    %-0,01
  • ALTIN
    %-1,18
  • BIST
    %1,62
Gülten’in “Bozok’tan Yozgat’a Köy ve Köylüler 1529-1844” isimli kitabı yayınlandı

Gülten’in “Bozok’tan Yozgat’a Köy ve Köylüler 1529-1844” isimli kitabı yayınlandı

Hemşehrimiz Prof. Dr. Sadullah Gülten’in “Bozok’tan Yozgat’a Köy ve Köylüler 1529-1844” İsimli Kitabı Piyasaya Çıktı.

Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı olan araştırmacı yazar Prof. Dr. Sadullah Gülten’in son kitabı “BOZOK’TAN YOZGAT’A KÖY ve KÖYLÜLER 1529-1844” piyasaya çıktı.

Gülten, Çokradan kasabasında doğmuş ve lise eğitimini tamamlamıştır. Yozgat bölgesinin iskân ve nüfus yapısı hakkında gerçekleştirilen araştırma sonucunda ortaya çıkan bu kitap, Osmanlı döneminde Bozok ve Cumhuriyet döneminde Yozgat olarak bilinen bölgenin tarihine ışık tutmaktadır.

Kitabın birinci bölümünde, bölgenin istikrarsız bir iskân ve nüfus yapısına sahip olduğu vurgulanmaktadır. Bu durumun sebepleri arasında konar-göçer hayat tarzının yerleşim yerlerinin ortaya çıkmasını engellemesi, Moğol ordularıyla Anadolu’ya gelen Kara Tatarların Timur tarafından Semerkant’a götürülmesiyle onlardan kalan yerlerin Oğuzların Bozok koluna mensup Türkmenler tarafından doldurulması gibi faktörler yer almaktadır. Kitapta ayrıca, Osmanlılarla Türkmenler arasında yaşanan gerilimler ve Celâlî İsyanları sırasında bölgenin büyük zarar görmesi gibi olaylar da ele alınmaktadır.

İkinci bölümde ise, Osmanlı döneminden günümüze kadar kurulmuş olan köylerin tarihçeleri incelenmektedir. Bu bölümde, köy isimlerinin veriliş sebepleri, anlamları, ne zaman ve kimler tarafından kuruldukları, köylerde yaşayan aşiretler, yerleşikler ve göçmenler gibi konular ele alınmaktadır. Ayrıca, köylerin 1556-1844 tarihleri arasındaki nüfuslarına dair bilgiler de verilmektedir.

Gülten’in bu kitabı, Yozgat bölgesinin geçmişine dair merak edilen pek çok soruya cevap verirken, aynı zamanda bölgenin kültür, dil ve sosyal yapısına dair farklı bir bakış açısı sunmaktadır. Kitapta yer alan detaylı incelemeler sayesinde, bölgedeki sosyal ve ekonomik yapı hakkında bilgiler sunulmakta ve Türkiye’nin genel tarihinde yer almayan bir bölgenin tarihi de ele alınmaktadır.

Prof. Dr. Sadullah Gülten’in “BOZOK’TAN YOZGAT’A KÖY ve KÖYLÜLER 1529-1844” isimli kitabı, bölge tarihiyle ilgilenenler için önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır. Ayrıca, bölge tarihine dair daha fazla çalışmanın yapılması gerektiği konusunda yetkililere ve iş insanlarına büyük bir sorumluluk ve görev düştüğü de vurgulanmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji