Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İmar Rantına Yüzde 90 Pay Kesintisi: Yeni Yönetmelik Yayımlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, imar planı değişikliklerinden kaynaklanan değer artışının kamuya aktarılmasını düzenleyen Değer Artış Payı Uygulama Yönetmeliği’ni Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe koydu. Yeni düzenleme ile, imar değişikliklerinden elde edilen kazancın yüzde 90’ı zorunlu olarak kamuya aktarılacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, imar planı değişikliklerinden kaynaklanan

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, imar planı değişikliklerinden kaynaklanan değer artışının kamuya aktarılmasını düzenleyen Değer Artış Payı Uygulama Yönetmeliği’ni Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe koydu.

Yeni düzenleme ile, imar değişikliklerinden elde edilen kazancın yüzde 90’ı zorunlu olarak kamuya aktarılacak.

Bakanlık, yönetmelikle, şehirlerin plansız büyümesinin engellenmesi ve kamu yararı gözetilerek şeffaf bir imar süreci işletilmesini hedefliyor. İmar planı değişiklikleriyle taşınmazların değer kazanması durumunda bu artışın büyük bölümünün kamuya geri dönmesi sağlanacak.

7534 sayılı Kanun kapsamında zorunlu hale getirilen değer artış payı, artık detaylı bir şekilde yönetmelikle uygulanmaya başlandı. Buna göre, imar planı değişikliği ile arsası değer kazanan taşınmaz sahipleri, artan değerin yüzde 90’ını kamuya ödemekle yükümlü olacak.

Düzenleme kapsamında mülk sahiplerine ödeme seçenekleri de sunuldu. Değer artış payını peşin ödeyenlere yüzde 10 indirim uygulanacak. Dileyen mülk sahipleri ise taksitli ödeme imkanından yararlanabilecek.

Yönetmelik, uzun yıllardır çözülemeyen bir soruna da yeni bir yol açıyor. Özel mülkiyette olup kamu hizmet alanı olarak planlanmış fakat kamulaştırması yapılmamış araziler için, kamu kurumunun bu alana artık ihtiyaç duymaması ve ilgili idarenin onay vermesi halinde plan değişikliği yapılabilecek. Bu şekilde mülkiyet kısıtlamaları kaldırılarak vatandaşların mağduriyeti giderilecek.

Bakanlık, düzenlemenin şehirlerin planlı gelişimini güçlendireceğini ve kamuya aktarılan pay sayesinde toplumsal faydanın artırılacağını vurguladı.

KAYNAK : Haber Merkezi