YouTube

  • DOLAR
    %0,10
  • EURO
    %0,45
  • ALTIN
    %0,32
  • BIST
    %0,48
İSLAM YILI

İSLAM YILI

Bir yıl daha yaklaştık ölüme, ’gerçek hayat’a.. Şimdi daha yakınız kıyamete..
Bir yılı daha geride bıraktık, haksızlığın, adaletsizliğin, merhametsizliğin, zulmün kol gezdiği dünyada…
İçinde bulunduğumuz ay 1442. Hicri senesinin ilk ayı olan Muharrem’dir. Bu takvimin iki ayırıcı özelliği var;
Birincisi senenin güneşe göre değil, ayın hareketlerine göre hesaplanıyor olmasıdır.
Kuran-ı Kerim ‘Hilal’ler insanlar için vakit ölçüdür’ der. Bu nedenle hicri takvim aynı zamanda ‘kameri takvim’ diye isimlendirilir.
İkinci ise başlama tarihi olarak Müslümanların Mekke’den Medine’ye hicret ettikleri tarihi alır. Bu nedenle günümüzde kullandığımız takvime göre daha genç bir takvimdir.
Hicret: Hz. Peygamber efendimizin Müslüman cemaatin inançlarını yaşama imkânı bulamadıkları için Mekke’den henüz bir köy mesafesindeki Yesrib’e ( Medine ) yerleşmeleri için yaptıkları yolculuğun adıdır.
İslam tarihinde hicret dendiğinde akla önce bu hicret gelir: Medine’ye hicret! İlk hicret öyle bereketli bir yolculuk olarak gerçekleşmişti ki, Hz. Peygamberimizin hayatını yazanlar ilk hicretten Müslümanların hayatları için onlarca örnek çıkartmıştır.
Öte yandan ilk hicret, daha sonra İslam’ın meşakkatlerle dolu tarihinde gerçekleşecek yüzlerce hicretin ilk örneği olarak kalmıştı.
Hicretten arda kalan Ensar ve Muhacir isimleri, Müslümanlar için bir ahlaki mertebe veya bir unvan olduğu gibi ‘ideal insan’ örnekleri haline gelecekti:
Günümüz İslam coğrafyasının hemen her köşesinde de insanlar ya muhacir veya onları himaye eden Ensar’dır
Tarih boyunca insanlık için dönüm noktası sayılabilecek önemli olayların yer aldığı Ay’ın adıdır Muharrem.
Hz. Adem’in cennetten yeryüzüne indirilmesi, Hz. Nuh(a.s)’ın tufanından kurtulması, Hz. Musa(a.s)’ın ve ona iman edenlerin Firavunun zulmünden kurtulmaları, Efendimiz ’in ciğerpare torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesi gibi..insanlık tarihinde dönüm noktası sayılabilecek önemli tarihsel olayların meydana geldiği aydır Muharrem.
Hicret İslam site devletinin temellerin atıldığı çile ve ızdırap dolu bir yolculuğun adıdır.
Hz. Ali Şeriatı’nın ifadesiyle ‘’Hicret, ilk önce nefislerimizdeki her türlü gayri İslami anlayış ve duygularından arınmak, amellerimize yerleşen gayri İslami davranış ve alışkanlıkları terk etmektir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji