Dana karkas kesim fiyatı ortalama 440,47 TL/kg, kuzu karkas kesim fiyatı ise 479,91 TL/kg seviyelerinde bulunuyor. Bölgelere göre karkas et fiyatları ise şöyle:
Ege Bölgesi: 442,50 TL/kg
Akdeniz Bölgesi: 433,00 TL/kg
Marmara Bölgesi: 444,00 TL/kg
İç Anadolu Bölgesi: 441,70 TL/kg
Doğu Anadolu Bölgesi: 437,00 TL/kg
Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 433,40 TL/kg
Karadeniz Bölgesi: 451,70 TL/kg
Buna göre, Türkiye’de dana karkas etin en ucuz satıldığı bölgeler Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri olurken, kuzu karkas et fiyatı en uygun olarak İç Anadolu Bölgesi’nde bulunuyor.
Kasap Fiyatları ve Kıyma
Kasaplarda et fiyatları, karkas kesim fiyatlarının üzerinde seyrederken, dana kıyma kilogram fiyatı 700-850 TL, kuzu kıyma kilogram fiyatı ise kaliteye göre 650-850 TL aralığında değişiyor. Son dönemde kasaplarda gözlenen fiyat artışı, özellikle aile bütçelerinde protein giderlerini artırıyor.
Tüketiciye Tavsiyeler
Kırmızı et fiyatlarındaki bu gelişmeler, mutfak harcamalarını doğrudan etkiliyor. Tüketiciler; dana ve kuzu eti, kıyma ve çeşitli et ürünlerinde fiyat araştırması yaparak alışveriş yapmalı, mevsimsel indirimleri takip etmeli. Ayrıca bölgesel fiyat farkları, alışveriş planlamasında dikkate alınmalı.
Uzmanlar, protein açısından önemli bir besin kaynağı olan kırmızı etin fiyatlarındaki artışın, dengeli beslenme ve gıda güvenliği açısından kritik bir konu olduğunu vurguluyor. Tüketicilerin bilinçli alışverişle hem bütçelerini korumaları hem de sağlıklı beslenmeleri mümkün.
Haber Kaynağı: Haber Merkezi
