Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Keneye Karşı Uyarı: “Çıplak Elle Dokunmayın”

Yozgat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Faruk Anteplioğlu, yaz aylarında artış gösteren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyararak, vücuda yapışan kenelere çıplak elle dokunulmaması gerektiğini söyledi.

Yozgat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Faruk Anteplioğlu, yaz aylarında artış

Yozgat Veteriner Hekimler Odası Başkanı Faruk Anteplioğlu, yaz mevsimiyle birlikte artış gösteren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı vatandaşları uyardı. Özellikle kırsal bölgelerde hayvancılıkla uğraşanların ve doğa ile iç içe olanların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Anteplioğlu, vücut üzerinde kene tespit edildiğinde çıplak elle dokunmadan en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.

KKKA’nın, enfekte hayvanlardan alınan mikrobun keneler aracılığıyla insanlara bulaştığını ifade eden Anteplioğlu, “Kene teması sonrası panik yapılmamalı ancak bilinçli şekilde müdahale edilmelidir. Özellikle tarla, bahçe, mera gibi alanlarda vakit geçiren vatandaşlarımız, dönüşlerinde mutlaka vücut taraması yapmalıdır” dedi.

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Anteplioğlu, hastalığın Türkiye’de 2002 yılından bu yana insan sağlığını tehdit ettiğini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

“Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, ilkbaharın ikinci yarısı ile yaz aylarında daha yoğun görülür. Keneler; kan emerek yaşamını sürdüren ve dünya genelinde 200’e yakın hastalığı bulaştırma potansiyeline sahip canlılardır. Bu nedenle riskli bölgelerde bireysel koruyucu önlemler alınmalı; açık renkli kıyafetler giyilmeli, çoraplar paçaların üzerine çekilmeli, elbiselere kene kovucu (repellent) spreyler uygulanmalı, ahır ve benzeri alanlarda çizme giyilmelidir.”

Kenelerin yaşadığı alanlarda alınacak önlemlere de değinen Anteplioğlu, meraların sürülmesi, tarlaların biçilmesi, otların sökülmesi gibi mekanik müdahaleler ile kimyasal mücadele yöntemlerinin hastalığın yoğun görüldüğü bölgelerde etkili sonuçlar verdiğini belirtti.

Anteplioğlu son olarak, “Vücuda yapışan kene kesinlikle çıplak elle çıkarılmamalı, uzmanlarca çıkarılması sağlanmalı. Erken teşhis hayat kurtarır” diyerek vatandaşları dikkatli olmaya davet etti.