YouTube

  • DOLAR
    %-0,11
  • EURO
    %0,17
  • ALTIN
    %0,51
  • BIST
    %-0,49
Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan Başkanlığında Faiz Artırımına Gitti: İşte Karar Detayları

Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan Başkanlığında Faiz Artırımına Gitti: İşte Karar Detayları

Merkez Bankası 27 Ay Sonra İlk Kez Faiz Artırımına Gitti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, yeni başkan Hafize Gaye Erkan’ın liderliğinde ilk toplantısını gerçekleştirdi ve politika faizini 6,5 baz puan artırarak yüzde 15’e çıkardı. Bu hamle, 27 ay sonra gerçekleşen ilk faiz artırımı olarak kaydedildi.

Karar metninde, kurulun enflasyonun kontrol altına alınması, enflasyon beklentilerinin düzenlenmesi ve fiyatlama davranışlarının düzeltilmesi için parasal sıkılaştırma sürecini başlatmaya karar verdiği ifade edildi. Küresel ekonomide enflasyonun düşmesine rağmen ülkede hala yüksek seviyelerde olduğu belirtilirken, iç talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve katı hizmet enflasyonunun ana eğilimi yükselttiği vurgulandı.

Kurul, politika faizini belirlerken enflasyonun ana eğiliminin geriletilmesi ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşılması için uygun parasal ve finansal koşulların oluşturulacağını ifade etti. Enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın kademeli olarak güçlendirileceği ve enflasyon ve enflasyon eğilimlerinin yakından takip edileceği belirtildi.

Parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasıyla birlikte para politikasının etkinliğinin artması ve fiyat istikrarının sağlanmasına yönelik olarak TCMB’nin cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edeceği açıklandı.

Kurul ayrıca, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçevenin sadeleştirileceğini, piyasa mekanizmalarının işlevselliğinin artırılacağını ve makro finansal istikrarın güçlendirileceğini vurguladı. Sadeleşme sürecinin etki analizleriyle kademeli olarak gerçekleştirileceği ve kararların öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınmaya devam edileceği ifade edildi.

Bu faiz artırımıyla Merkez Bankası, indirim sürecini sonlandırarak faizde yukarı yönlü bir adım atmış oldu. Önceki en yüksek politika faizi artışı Mayıs 2018’de gerçekleşmişti. TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğini vurguladı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji