Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Ağustos 2024 – Temmuz 2025 dönemini kapsayan 12 aylık meteorolojik kuraklık haritasını yayımladı. Harita, Türkiye genelinde kuraklığın ciddi boyutlara ulaştığını ortaya koydu.
MGM verilerine göre ülkenin büyük bir bölümünde “şiddetli ve olağanüstü kuraklık” yaşanıyor. Yalnızca Doğu Karadeniz ve Kuzeydoğu Anadolu’nun bazı kesimlerinde yağış ve nem oranları normalin üzerinde kaydedildi.
Kuraklığın en yoğun olduğu bölgeler:
İç Anadolu: Yozgat, Konya, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kayseri, Kırıkkale ve Ankara çevresi “olağanüstü şiddetli” kuraklık kategorisinde yer aldı.
Ege’nin iç kesimleri: Manisa, Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya ve Denizli aşırı kuraklık yaşayan iller arasında.
Akdeniz’in iç kesimleri: Isparta, Burdur ve Antalya’nın kuzeydoğusu en yoğun kuraklık seviyesinde.
Güneydoğu Anadolu: Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır ve çevresi çok şiddetli kuraklık altında. Hakkari ve Şırnak çevresi ise aşırı kuraklık kategorisinde.
Doğu Anadolu: Malatya, Elazığ ve çevresi orta kuraklık seviyesinde sınıflandırıldı.
Nispeten daha iyi durumdaki bölgeler:
Doğu Karadeniz ve Kuzeydoğu Anadolu’da yağış ve nem oranları daha yüksek ölçüldü. Rize, Artvin, Trabzon ve Erzurum’da normalden fazla yağış kaydedildi. Batı Karadeniz’de ise Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Sinop çevresinde hafif nemli ve orta nemli seviyeler gözlendi.
Marmara Bölgesi’nde durum:
Marmara’da ise farklı seviyelerde kuraklık etkisi görüldü. Trakya ve Edirne çevresi aşırı kurak kategorisine girerken, İstanbul ve çevresinde orta ile şiddetli kuraklık hakim oldu. Güney Marmara’da ise Balıkesir ve Çanakkale’de kuraklık etkisi daha belirgin şekilde hissedildi.
MGM yetkilileri, haritanın Türkiye’nin büyük bölümünde kuraklığın ciddi seviyelere ulaştığını gösterdiğini belirterek, özellikle Batı, İç ve Güneydoğu bölgelerinde kuraklık baskısının arttığını, Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun ise nispeten daha iyi durumda olduğunu açıkladı.

