YouTube

  • DOLAR
    %0,27
  • EURO
    %-0,02
  • ALTIN
    %1,31
  • BIST
    %3,10
Rektör Karadağ, “Yozgat’ı kenevirin üssü haline getireceğiz”

Rektör Karadağ, “Yozgat’ı kenevirin üssü haline getireceğiz”

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, hedeflerinin Yozgat’ı kenevirin biyokütlesinin ekonomiye kazandırıldığı bir üs haline getirmek olduğunu söyledi.
Bozok Üniversitesi ihtisaslaşma alanı olan Endüstriyel Kenevir’le ilgili 2020 yılı değerlendirme toplantısı Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı.
Toplantıda kenevirin endüstriye kazandırılması, kenevire dayalı sanayinin Yozgat ve yöresinde çeşitlenmesi ve istihdama katkı sağlaması adına yürütülen çalışmalar ve ortaya konulan projeler hakkında bilgiler verildi.
Toplantıya; Yozgat Valisi Ziya Polat, Belediye Başkanı Celal Köse, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uçak, İl Jandarma Alay Komutanı Ali Sefa Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Murat Esertürk,Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Rektör Yardımcısı ve Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenol Akın, Prof. Dr. Yücel Güney, Üniversite Genel Sekreteri Prof. Dr. Uğur Kölemen, İlçe Kaymakam ve Belediye Başkanları, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sinan Çelik, İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya ve Kenevir Araştırma Gruplarında görevli öğretim elemanları katıldı.
Rektör Prof. Dr. Karadağ yaptığı konuşmada; Bozok Üniversitesi’nin İhtisas Üniversiteleri arasına girme sürecini anlatarak, Yozgat’ı kenevirin biyokütlesinin ekonomiye kazandırıldığı bir üs haline getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Rektör Karadağ, Yozgat Bozok Üniversitesi’nin 23 Ocak’ta endüstriyel kenevir alanında ihtisaslaşan üniversite olduğunu ve misyon olarak kenevirin bütün biyokütlesini endüstriye kazandırmayı hedeflerine adım adım ilerlediklerini kaydetti.
Bozok Üniversitesi tarafından kenevir katkılı üretilen ürünleri sanayici ve müteşebbisler ile buluşturmaya başladıklarını vurgulayan Rektör Karadağ, “Üretilen ürünlerimizi bölgesine değer katan ve bu sektörde bölgede konuşlanmış orta veya büyük ölçekli fabrikalarda bölgesel kalkınma odaklı ekonomiye katkı sunar bir duruma getirmektir. Bunun ön çalışmaları yapılarak önemli bir mesafe kat ettik. Pandemi sürecinin ardından bu firmalarla yeniden temaslarımızı hızlandırarak birçok sektöre hitap edecek tekstilden gıdaya, kozmetikten ilaç hammaddesi yapımına kadar çok geniş yelpazede kenevir esaslı ürünlerle karşınıza çıkmayı hedeflemekteyiz” dedi.
Karadağ, Üniversitelerinin kenevir alanında çok önemli işler başardığını, büyük hedeflerinin olduğunu, beklentilere cevap verebilmek için geceli gündüzlü çalıştıklarını ifade etti.
Rektör Yardımcısı ve Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz’da yaptığı sunumla endüstriyel kenevir alanında “Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Projesi” kapsamına seçilen üniversitelerinin, ihtisaslaşmaya yönelik izlediği yol haritası, mevcut çalışmalar ve hedefledikleri projelere ilişkin bilgiler verdi.
Prof. Dr. Yılmaz, Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Koordinatörlüğü’nde 7 farklı araştırma grubu ile çalışmalara başlandığını belirterek her çalışma grubunun farklı projeler üzerinde çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, üniversitemiz tarafından araştırma gruplarının, planladıkları 20 projeye yaklaşık 1 trilyon tutarında bir bütçe desteğinde bulunduklarını ifade etti.
Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse’de kenevirin birçok sektöre hâkim olan değerli bir bitki olduğunu belirterek kenevir özelinde Yozgat Bozok Üniversitesi’nin ihtisas üniversitesi olmasının Yozgat’ın gelişiminde önemli bir lokomotif olacağına dikkat çekti.
Yozgat Valisi Ziya Polat ise mucizevi bir bitki olan kenevirin gerekli mevzuatlar dâhilinde ülke ve Yozgat ekonomisine kazandırılması noktasında valilik, belediye ve tüm paydaşlarla gerekli katkıyı sağlayacaklarının altını çizdi.
Kenevir’in önümüzdeki süreçte adından söz ettirecek bir bitki olacağını da ifade eden Vali Vali Polat, “Yozgat’ın ve Yozgat Bozok Üniversitemizin öncü olmasının şehrimiz ve ülkemiz için büyük bir kazanım ve başarı olacaktır.”diye konuştu.
Bilgilendirme toplantısında ayrıca Üniversite tarafından üretilen kenevir katkılı ürünlerin tanıtımı yapıldı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji