YouTube

  • DOLAR
    %0,07
  • EURO
    %-0,06
  • ALTIN
    %-0,09
  • BIST
    %0,31
SGK, EYT Bekleyenlere Avans Müjdesi: Maaşı Geciken Yozgatlılar Nefes alacak!

SGK, EYT Bekleyenlere Avans Müjdesi: Maaşı Geciken Yozgatlılar Nefes alacak!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanları, gece gündüz demeden Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) başvurularını inceleyerek karara bağlamaya devam ediyor. Bu süreçte maaşlarının gecikmesiyle mücadele eden Yozgatlı EYT’liler için ise sevindirici bir haber geldi.

SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, emekli aylığı 90 gün içinde bağlanamayanlar için avans düzenlemesi yaptığını duyurdu.

Kurumun resmi internet sitesinde yer alan 2018/38 Sayılı SGK Genelgesi’ne göre, emeklilik başvurusunu yapmalarına rağmen 90 gün içerisinde maaşları bağlanmayan emekli adayları, SGK’dan avans talebinde bulunabilecek. Bu düzenleme, EYT’nin resmi olarak hayata geçirildiği 3 Mart 2023 tarihinden itibaren emeklilik başvurusunda bulunan ve halen maaşı bağlanmayan kişileri kapsıyor. 2 Haziran’dan sonra kuruma başvuran bu kişiler, avans taleplerini iletebilecekler.

Avanslar, bağlanan emekli aylığından mahsup edilecek. Yani kişi, ileride alacağı emekli aylığından avans olarak ödenen tutarı geri ödeyecek. Ödeme miktarı, üç aylık dönemler için belirlenecek ve bağlanacak aylıklar için net asgari ücretin üç katını, gelirler için ise net asgari ücretin iki katını geçmeyecek şekilde SGK tarafından belirlenecek.

SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2018/38 sayılı genelgesinde ise şu ifadelere yer veriliyor: “Kuruma başvuruda bulunan sigortalı ve hak sahipleri, 90 gün içinde gelir ve aylık bağlanamadıkları durumda, Kurum tarafından gelir ve aylık bağlamaya hak kazandıkları anlaşılan sigortalı ve hak sahipleri, yazılı talepte bulunmaları halinde ilerideki alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebilecektir.”

Bu önemli düzenleme ile maaşlarının gecikmesiyle mücadele eden Yozgatlı EYT’liler, bir nebze olsun rahat bir nefes alacaklar. SGK’nın bu adımı, EYT bekleyenler arasında umut ve memnuniyet yaratırken, maddi sıkıntı yaşayanların bir süreliğine rahatlamasına yardımcı olacak.

İlgili genelgeye göre, emekli aylığı 90 gün içinde ödenememesi durumunda SGK tarafından aylık bağlama hakkı tespit edilen kişilere, yazılı talepte bulunmaları halinde ileride alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebilecek. Avans miktarı, bağlanacak gelir ve aylık birikmiş tutarını aşmamak koşuluyla belirlenecek ve sonraki gelir ve aylıklardan 1/4 oranında kesilerek geri ödenecek.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji