YouTube

  • DOLAR
    %0,26
  • EURO
    %0,37
  • ALTIN
    %0,31
  • BIST
    %2,05
Şoförler dikkat, egzoz gazı muayenesi yapmayana 2 bin 815 TL idari para cezası

Şoförler dikkat, egzoz gazı muayenesi yapmayana 2 bin 815 TL idari para cezası

Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) Projesi Yozgat’ta devam ediyor.

Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES), Yozgat’ta da uygulamaya geçti. Sistem, egzoz gazı emisyon ölçümleri yaptırılmayan araçları plaklarından anında tespit ediyor. Araçlarının ölçümlerini yaptırmayan sürücülere sistem üzerinden oluşturulan tutanakla 2 bin 815 lira ceza kesilebiliyor.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca ulaşım kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması amacıyla uygulamaya konulan EGEDES, seyir halindeki araçların egzoz gazı emisyonlarının yapılıp yapılmadığını saniyeler içinde tespit ederek otomatik tutanak oluşturuyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) Projesi 81 ilde hayata geçti.

Yozgat Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürt İbrahim Tamer, egzoz gazı emisyon ölçümlerinin ulaşım kaynaklı hava kirliliğinin önlenmesinde büyük rol oynadığını söyledi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın daha yaşanabilir bir çevre oluşturma ilkesi doğrultusunda ulaşım kaynaklı hava kirliliğinin çevre üzerine olan olumsuz etkilerinin azaltılması amaçlandığına değinen Tamer, Savunma Sanayi Başkanlığı ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar neticesinde Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) kurularak tüm illere Mobil Plaka Tanıma Sistemi (MPTS) cihazları gönderildiğini ifade etti.

Tamer, “EGEDES ile; yol kenarına, araç üzerine veya herhangi bir platforma yerleştirilen cihaz ile yoldan geçen araçların plakaları okunmakta olup internet üzerinden Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemine bağlanarak egzoz ölçümünü yaptırıp yaptırmadığı anında sorgulamakta ve birkaç saniye içerisinde araç görüntüsü ile beraber sonuç raporlanmaktadır. Böylelikle trafiği aksatmadan hızlı ve etkin bir şekilde araçların kontrolü yapılmaktadır. Proje kapsamında Aselsan tarafından yerli, milli yazılım ve teknoloji kullanılarak hareketli ve sabit konumda, her türlü hava koşullarında hizmet verebilecek Mobil Plaka Tanıma Sistemi (MPTS) cihazları geliştirildi. Denetim araçlarına monte edilen söz konusu cihazlar, egzoz muayenesi yaptırılmayan araçları trafikte akışı aksatmadan otomatik tespit ediyor. Böylece, yol kenarında ve seyir halindeyken cihazla yoldan geçen araçların plakaları okunabiliyor, internet üzerinden egzoz sistemine bağlanarak ölçüm yaptırıp yaptırmadığı anında sorgulanıp birkaç saniyede araç görüntüsüyle beraber rapor oluşturulabiliyor” dedi.

Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) kapsamında trafikte seyir halinde bulunan araçların egzoz gazı emisyon ölçümünün bulunup bulunmadığı, Mobil Plaka Tanıma Sistemi (MPTS) cihazları ile sorgulanacağını aktaran Tamer, egzoz gazı emisyon ölçümü bulunmayan araçlara 2872 sayılı Çevre Kanunu doğrultusunda 2022 yılı için 2 bin 815 TL idari para cezası uygulanacağının altını çizdi.

İl Müdürü Tamer, Yozgat il sınırları içerisinde denetimlerin başlatıldığını kaydetti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji