YouTube

  • DOLAR
    %0,08
  • EURO
    %0,09
  • ALTIN
    %0,01
  • BIST
    %1,62
Tarihi Atama: Hafize Gaye Erkan Türkiye’nin İlk Kadın Merkez Bankası Başkanı Oldu

Tarihi Atama: Hafize Gaye Erkan Türkiye’nin İlk Kadın Merkez Bankası Başkanı Oldu

Hafize Gaye Erkan, Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki ilk kadın Merkez Bankası Başkanı olarak atandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameye göre bu atama gerçekleştirildi. Erkan’ın ataması, eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun Bankacılık, Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı’na atanmasının ardından gerçekleşti.

Hafize Gaye Erkan, 1982 yılında İstanbul’da doğdu. İlk olarak İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun oldu ve ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği bölümünü tamamladı. Daha sonra eğitimine ABD’de devam etti ve Princeton Üniversitesi’nde yöneylem araştırması ve finans mühendisliği alanında doktora derecesi aldı. Erkan ayrıca Harvard Business School’da yönetim bilimleri ve Stanford Üniversitesi’nde liderlik üzerine iki eğitim programını tamamladı.

Kariyerine 2005 yılında Goldman Sachs’ta başlayan Hafize Gaye Erkan, burada 9 yıl boyunca büyük ABD bankaları ve sigorta şirketlerine bilanço yönetimi, stres testi, sermaye planlaması, risk yönetimi, birleşme ve satın alma konularında danışmanlık hizmeti verdi. Daha sonra First Republic Bank’ta çalışmaya başlayan Erkan, burada çeşitli görevlerde bulundu, en son olarak eş icra kurulu başkanı, başkan, yönetim kurulu üyesi, yatırım direktörü, mevduat direktörü ve risk eş direktörü olarak görev yaptı. Ayrıca Tiffany & Co gibi kuruluşlarda yönetim kurulu üyeliği yaptı ve Marsh McLennan’ın yönetim kuruluna katıldı.

Hafize Gaye Erkan, Amerika’da finans sektöründe önemli başarılar elde etti ve çeşitli listelere girdi. Örneğin, San Francisco Business Times’ın “40 Yaş Altı 40 Listesi” ve Crain New York Business’ın “40 Yaş Altı 40 Listesi”nde yer aldı. Ayrıca Crain’s ve American Banker gibi yayınlar tarafından önemli kadınlar listelerine seçildi. Erkan ayrıca Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finansal Mühendislik Bölümü Danışma Konseyi’nde görev yapmaktadır.

Hafize Gaye Erkan, 9 Haziran 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı olarak atandı. Bu atama, Türkiye’nin tarihinde bir ilki temsil ediyor, çünkü ilk kez bir kadın Merkez Bankası Başkanı görevine getiriliyor. Bu gelişme, Türkiye’nin finansal sektöründe ve kadın liderliğinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

HAFİZE GAYE ERKAN KİMDİR?

İstanbul’da 1982 yılında doğan Hafize Gaye Erkan, İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü 2001’de tamamladı.

Eğitimine ABD’de devam eden Erkan, 2005’te Princeton Üniversitesi’nde yöneylem araştırması ve finans mühendisliği alanında doktora derecesi aldı.

Erkan, Harvard Business School’da yönetim bilimleri ve Stanford Üniversitesi’nde liderlik üzerine iki eğitim programını da tamamladı. Kariyerine 2005 yılında Goldman Sachs’ta başlayan Erkan, burada görev yaptığı 9 yıl boyunca ABD’deki büyük bankalar ile sigorta şirketlerinin yönetim kurulları ve üst düzey yönetim ekiplerine bilanço yönetimi, stres testi ve sermaye planlaması, risk yönetimi, birleşme ve satın alma konularında danışmanlık hizmeti verdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji