Yeni düzenlemelere göre, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na tabi kamu idareleri ile bu idarelere bağlı döner sermaye işletmeleri, mahkeme kararları veya icra dairelerinin ödeme emirlerine istinaden yapacakları ödemelerde “borcu yoktur” belgesi arayacak. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanına yetki verildi.
Teknogirişim Şirketlerine Vergi Avantajı
Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan düzenleme ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere göre teknogirişim şirketi niteliğindeki işverenlerce hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen pay senetlerinin verildiği tarihteki rayiç değerinin, o yılki bir yıllık brüt ücret tutarını aşmayan kısmı gelir vergisinden istisna tutulacak. Ayrıca, bu pay senetlerinin elden çıkarılması durumunda vergi avantajı belirli sürelerde düşürülecek.
E-Ticaret Pazar Yerlerine Yeni Düzenlemeler
Mükelleflerin yapacakları ödemelerin vergi kesintisi kapsamına alınması ve vergi güvenliğinin sağlanması amacıyla elektronik ticaret pazar yerleri ile ilgili düzenlemeler de teklifte yer aldı. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanına çeşitli sektörler ve faaliyet konularına göre vergi kesintisi oranı belirleme yetkisi verildi.
Kıymetli Madenlerin Değerlemesi
Teklifte ayrıca, altın, gümüş, platin ve paladyum gibi kıymetli madenlerin borsa rayici kullanılarak değerlenmesi ile ilgili düzenlemeler de yer aldı. Borsa rayici kullanılamadığı durumlarda, maliyet bedeli esas alınacak.
Vergi Usul Kanunu’nda Şeffaflık ve Adalet
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda Vergi Usul Kanunu’nda da değişiklikler yapılarak, vergi uygulamalarında daha şeffaf ve adaletli bir yaklaşım hedeflendi.
Yeni düzenlemelerle, kamu mali yönetiminde daha etkin ve adaletli bir sistemin oluşturulması amaçlanıyor. Bu değişikliklerin kamu idareleri, teknogirişim şirketleri, e-ticaret sektörü ve kıymetli maden ticareti yapan mükellefler için önemli etkileri olacak.