Türkiye Mazot Üreticileri (TMO), 17 Şubat itibarıyla lisanslı depolarında bulunan ekmeklik ve makarnalık buğdayın serbest satışına başlanacağını açıkladı.
TMO Genel Müdürü Güldal, TUSAF 20’nci Uluslararası Kongre ve Sergisi kapsamında AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürün satışlarının belirli dönemlerde ve miktarlarda tahsisli şekilde sunulduğunu hatırlattı.
Güldal, “Lisanslı depolarda bulunan TMO’ya ait ekmeklik ve makarnalık buğday, TÜRİB üzerinden serbest olarak satışa sunulacak. Söz konusu satış uygulamasında herhangi bir talep ve tahsis uygulaması olmayacak, kişi veya kuruluş ayrımı yapılmaksızın tüm piyasa aktörleri bu satışlardan faydalanabilecek.” ifadelerini kullandı.
TMO, hububat piyasasında faaliyet gösteren sektörlerin ihtiyaç duyduğu ürüne kesintisiz erişimini sağlamayı ve ürün arzında sürekliliği temin etmeyi amaçladıklarını belirtti.
Güldal, “Bu satışlarla piyasanın mevcut talebini karşılamanın yanı sıra arz yönlü güçlü bir rahatlama yaratmayı hedefliyoruz. Kamu stoklarını etkin biçimde piyasaya açarak fiyat oluşumunun daha sağlıklı ve dengeli bir zeminde gerçekleşmesine katkı sunacağız.” dedi.
Güldal, TMO’ya ait satışa sunulacak stokların tüm bölgelerde yapılacağını ve TÜRİB üzerinden sürekli bir satış mekanizmasının kurulacağını vurguladı. Satış işlemlerinin Şubat dönemi fiyatları esas alınarak gerçekleştirileceği bilgisini veren Güldal, piyasa öngörülebilirliğinin artırılması ve fiyat istikrarının desteklenmesi hedeflendiğini kaydetti.
Türkiye’de lisanslı depoların kapasitesi 14 milyon tonun üzerinde olup, depoların yüzde 60’tan fazlası dolu durumdadır. Depodaki ürünlerin ise yüzde 84’ü TMO’ya aittir.
