Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Trafik Cezaları Artıyor: TBMMde 4 Maddelik Düzenleme Kabul Edildi

Trafik kurallarına uymayan sürücüler için yaptırımlar güçleniyor. Karayolları Trafik Kanunu’nda bazı değişiklikleri içeren teklifin 4 maddesi TBMM Genel Kurulu’nda onaylandı.

Trafik kurallarına uymayan sürücüler için yaptırımlar güçleniyor. Karayolları Trafik Kanunu'nda

Trafik kurallarına uymayan sürücülere yönelik yaptırımlar güçlendiriliyor. Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifinin 4 maddesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Yapılan düzenlemelerle birlikte, sahte plaka, plakasız araç kullanımı ve takograf-taksimetre ihlalleri için rekor seviyede cezalar geliyor.

Kabul edilen maddelere göre; tescil belgesi ve plakası olmadan trafiğe çıkarılan araçlar için uygulanan idari para cezası 46 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, hurdaya ayrılmış araçların trafiğe çıkarılması durumunda da sürücülere 46 bin lira ceza verilecek. Bu araçların tescil kayıtları yeniden açılarak vergi dairelerine bildirilecek.

Yeni Ceza Oranları

Standartlara aykırı veya eksik plaka takan sürücülere 4 bin lira ceza verilecek, bunun yanı sıra araç trafikten men edilecek. Plakanın okunmasını engelleyecek şekilde değişiklik yapanlara 140 bin lira ceza uygulanacak. Tekrarında bu ceza 280 bin liraya çıkacak ve ihlallerde araçlar 30 ila 60 gün süreyle trafikten men edilecek. Ayrıca, tescilli aracı plakasız kullanan sürücülere 46 bin lira ceza ve 30 gün sürücü belgesine el koyma cezası uygulanacak.

Sahte plaka, başka araca ait plaka veya tescilsiz plaka kullanan sürücülere de 140 bin lira ceza uygulanacak ve bu kişiler Türk Ceza Kanunu kapsamında “resmi belgede sahtecilik” suçundan yargılanacak. Takograf, taksimetre ve hız sınırlayıcı cihazlarının kullanımı da zorunlu hale getiriliyor.

Dijital Denetim Uygulaması

Yeni düzenlemeyle birlikte, trafik ekipleri takograf verilerini dijital veri tabanı üzerinden denetleyebilecek. Tespit edilen ihlaller doğrudan idari para cezasına dönüştürülecek. TBMM Genel Kurulu’nda teklifin 7. maddesinin görüşmeleri sırasında yapılan yoklamalarda, toplantı yeter sayısı sağlanamadı. Bu nedenle TBMM Başkanvekili Tekin Bingöl, birleşimi 13 Ocak Salı günü saat 15.00’e erteledi.

KAYNAK : Haber Merkezi