YouTube

  • DOLAR
    %-0,13
  • EURO
    %-0,28
  • ALTIN
    %-1,31
  • BIST
    %0,18
TÜBİTAK Matematik Yılı Projesi İzmir’de Başarıyla Tamamlandı

TÜBİTAK Matematik Yılı Projesi İzmir’de Başarıyla Tamamlandı

TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında hayata geçirilen “Denizin, Ormanın, Hayatın Matematiğine Yolculuk” isimli proje tamamlandı.

İzmir – Narlıdere İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü, Arkas Bilim ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen projede, Yozgat Bozok Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi akademisyenleri de eğitmen olarak yer aldılar.

Projenin yürütücüsü Arkas Bilim ve Sanat Merkezi Matematik Öğretmeni Erhan Koç ve uzman araştırmacılar Dr. Semra Bayturan, Dr. Sevda Seçer Esmer ve Zeynep Deniz Koçal, öğrencilere etkileşimli ve uygulamalı içeriklerle dolu bir program sundular.

Programda; topoloji, kümeler, finansal okur yazarlık, çevre, Graf teori, artırılmış gerçeklik, bulanık mantık, şifreleme, benzerlik, fraktal geometri, yansımalar gibi pek çok yeni konu ve kavram ele alındı.

İzmir ili Karabağlar, Konak, Balçova, Narlıdere ilçelerinde bulunan devlet okullarında okuyan 6. ve 7. sınıf öğrencilerinden dezavantajlı durumda olan 30 öğrenci programdan yararlandı ve öğrencilerin programı ilgiyle takip ettikleri gözlendi.

Proje kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerden biri olan “Monte Carlo Yöntemi ile Alan Hesabı” konulu etkinliğe eğitmenlik yapan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, projenin önemli bir ihtiyacın giderilmesine yönelik çalışmalara katkı verdiğini belirtti. Projenin matematiğin doğada karşılığı olan konuları uygulamalı ve ilgi çekici biçimde ele alması gerektiğine dikkat çeken Böyükata, bu tarz projelerin çoğaltılması ve yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.

Proje sonunda alan eğitmenlerine teşekkür belgesi verildi ve program bitiminde öğrencilere katılım belgesi dağıtıldı. TÜBİTAK’ın matematik yılı özel çağrısı kapsamında gerçekleştirilen proje, öğrencilerin matematik alanına olan ilgisini artırmaya ve farklı uygulamalara yönlendirmeye yönelik başarılı bir örnek oluşturdu.

Projede yer alan eğitmenlerden Arkas Bilim ve Sanat Merkezi Matematik Öğretmeni Erhan Koç, projenin amaçları hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Matematik, hayatın her alanında ve doğanın içinde var olan bir bilimdir. Bizler de bu proje ile öğrencilerimize matematiği sevdirmeyi ve ilgi çekici bir şekilde sunmayı hedefledik. Bu amaçla, farklı konulara ve uygulamalara yer verdik. Örneğin, deniz ve orman ekosistemlerinde matematiğin nasıl kullanılabileceğini, finansal okur yazarlığı, artırılmış gerçeklik, şifreleme gibi konuları ele aldık. Projede yer alan öğrencilerin ilgiyle ve heyecanla programı takip ettiklerini gözlemledik. TÜBİTAK’ın bu tür projeleri desteklemesi, öğrencilerin bilim ve matematikle tanışmalarına, ilgi duymalarına ve gelecekte bu alanlarda başarılı olmalarına katkı sağlayacaktır.”

Yozgat Bozok Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Semra Bayturan da projede görev aldı ve matematiğin doğayla ve hayatla ilişkisine vurgu yaparak şunları söyledi: “Matematik, hayatın her alanında var olan bir bilimdir ve doğanın içinde de yer alır. Biz de bu proje ile matematiğin deniz, orman ve hayatın içindeki yansımalarını ele aldık. Örneğin, denizde dalga hareketleri, yansıma ve kırılma, ormanda ağaç sayımları, hayvan popülasyonları gibi konuları matematiksel açıdan ele aldık. Böylece öğrencilerimiz matematiğin doğayla ve hayatla nasıl ilişkili olduğunu, gerçek hayatta kullanım alanlarını öğrenebildiler.”

Projenin uzman araştırmacılarından Dokuz Eylül Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Zeynep Deniz Koçal da projede yer almaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, “Projede yer alan öğrencilerimiz matematiği eğlenceli bir şekilde öğrendiler ve matematiğin doğadaki yansımalarını görme fırsatı buldular. Matematik, hayatın her alanında kullanılan bir bilim olduğu için öğrencilerimizin matematiği sevmeleri ve doğru bir şekilde kullanmaları çok önemli. Bu proje ile öğrencilerimizin matematiğe olan ilgilerinin artmasını ve gelecekte matematik alanında başarılı olmalarını umuyoruz” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji