YouTube

  • DOLAR
    %-0,15
  • EURO
    %-0,66
  • ALTIN
    %0,14
  • BIST
    %2,05
Türkiye’de Kenevir Yetiştiriciliği Alanında Yeni Dönem Başladı: TMO’ya İlaç Üretimi Amaçlı Kenevir Yetiştiriciliği ve İşleme Görevi Verildi

Türkiye’de Kenevir Yetiştiriciliği Alanında Yeni Dönem Başladı: TMO’ya İlaç Üretimi Amaçlı Kenevir Yetiştiriciliği ve İşleme Görevi Verildi

Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunla birlikte Türkiye’de kenevir yetiştiriciliği alanında önemli değişiklikler yapıldı.

Kanun kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iznine tabi olarak lif, tohum ve sap üretimi ile ilaç etkin maddesi elde etmeye yönelik çiçek ve yaprak üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği yapılabilecek. Lif, tohum ve sap üretimi amacıyla izinli kenevir yetiştiriciliği ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

Özellikle ilaç etkin maddesi üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği ve/veya işlenmesi konusunda önemli bir görev TMO’ya verildi. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek olan bu görev, gerektiğinde ülke arz ve talep durumuna göre Cumhurbaşkanınca belirlenen kota doğrultusunda gerçek veya tüzel kişilere yaptırılabilecek.

Kanunun hazırlanma sürecinde TMO’nun da aktif bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çekiliyor. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Ahmet Güldal, TMO olarak gerekli tecrübe ve altyapıya sahip olduklarını belirterek, Bakanlığın çıkaracağı yönetmelik doğrultusunda bu görevlerini başarılı bir şekilde yerine getireceklerine inandığını ifade etti.

İlaç etkin maddesi üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği konusunda alınacak tedbirler ve kenevirin hasadı, işlenmesi gibi süreçlerle ilgili usul ve esasların belirlenmesi için ise İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın görüşleri de alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yönetmelik çıkarılacak.

Bakanlık yetkilileri, yürürlüğe giren bu kanunla birlikte Türkiye’de lif ve tohum amaçlı üretilen kenevirde yeni bir dönemin başladığına vurgu yaparken, ilaç etkin maddesi üretimi alanında da önemli adımlar atılacağını belirtiyorlar.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji