Türkiye, savunma sanayiinde yerlilik oranını her geçen gün artırırken, IDEF 2025 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda tanıtılan GAZAP bombası büyük yankı uyandırdı. Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge birimleri tarafından geliştirilen GAZAP, şu ana kadar Türkiye’nin ürettiği en yüksek tahrip gücüne sahip konvansiyonel uçak bombası olarak kayıtlara geçti.
Yaklaşık 970 kilogram ağırlığa sahip olan GAZAP, sadece kütlesiyle değil, patlama sonrası oluşturduğu parçacık yoğunluğu ve yıkım çapıyla da dünya gündemine oturdu. Fuarda paylaşılan test görüntülerinde bombanın sahaya yaydığı 10 binden fazla parçacık, metrekare başına 10.6 parçacık etkisiyle hedefleri tamamen etkisiz hale getiriyor.
GAZAP’ın Öne Çıkan Özellikleri
Ağırlık: 970 kilogram
Patlama etkisi: Metrekare başına 10.6 ölümcül parçacık
Karşılaştırma: Amerikan yapımı MK-84 bombasına kıyasla 3 kat daha fazla tahrip gücü
Etki Alanı: Yüzlerce metrekarelik alanda ölümcül parçacık etkisi
Kullanım platformu: F-16 başta olmak üzere Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki savaş uçakları
Etki Tipi: Termobarik (vakum etkili), yüksek basınç ve ısı ile çevresel yıkım sağlıyor
Üretim: Yerli ve milli
Dünya Basınında GAZAP Bombası Yorumları
Channel 14 (İsrail):
“Türkiye, benzeri görülmemiş güçte bir bomba geliştirdi. GAZAP, on bin ölümcül parçaya ayrılarak geniş çaplı bir yıkım yaratıyor. Patlama sahnesi, nükleer silah testlerini andırıyor.”
Azeri Times:
“Türkiye, bugüne kadar test ettiği en güçlü nükleer olmayan bombası GAZAP’ı sahaya sürdü. Sığınakları buharlaştıracak kadar güçlü olan bu bomba, ‘termobarik bir canavar’.”
FutureZone.at (Avusturya):
“GAZAP, Türkiye’nin ‘Tüm Bombaların Anası’nı test ettiği bomba olarak tanıtıldı. MOAB’a gönderme yapılan haberde, GAZAP’ın 10.000 parçacığa bölündüğü ve metrekare başına 10’dan fazla parçacık yaydığı belirtildi.”
The Economic Times (Hindistan):
“970 kiloluk bu bomba, Türkiye’nin bugüne kadar geliştirdiği en güçlü konvansiyonel silah. 3 metrede bir etki yerine metrekare başına 10’dan fazla parçacık yayarak büyük bir teknolojik gelişmeyi temsil ediyor.”
India.com:
“GAZAP ve NEB-2, Türkiye’nin geliştirdiği iki ölümcül bomba. Türkiye, askeri teknolojide dışa bağımlılığı bırakıyor. Bu gelişmeler, özellikle Pakistan ile askeri iş birliği göz önünde bulundurulduğunda Hindistan’ı endişelendiriyor.”
GAZAP ile MOAB ve FOAB Karşılaştırması
| Özellik | GAZAP | MOAB (ABD) | FOAB (Rusya) |
|---|---|---|---|
| Ağırlık | 970 kg | 9.8 ton | 7 ton |
| Patlayıcı türü | Termobarik | Termobarik | Termobarik |
| TNT eşdeğeri | Belirtilmedi | 11 ton TNT | 44 ton TNT |
| Etki alanı | Yüzlerce m² | 150 m (basınç) | 300 m (yaklaşık) |
Her ne kadar MOAB ve FOAB gibi “süper bombalar” kadar ağır olmasa da, GAZAP’ın yenilikçi parçacık yoğunluğu teknolojisi sayesinde çok daha ölümcül ve kompakt bir etki sunduğu değerlendiriliyor. Ayrıca Türkiye’nin GAZAP ile daha az ağırlıkla, daha yüksek şarapnel yoğunluğu ve etkin alan sağladığı dikkat çekiyor.
Türkiye’nin Farkı Ne?
GAZAP, Türkiye’nin yerli savunma ürünleri arasında ilk defa açık şekilde test görüntüsü paylaşılan yüksek etkili bomba oldu. MOAB ve FOAB gibi büyük boyutlu bombalara alternatif olarak daha taşınabilir, hassas güdümlü ve F-16 uçaklarıyla uyumlu bir çözüm sunuyor. Ayrıca:
Tümüyle yerli üretim
Yüksek parçacık yoğunluğu sayesinde düşük ağırlıkla yüksek öldürücülük
Kompakt yapısıyla daha fazla taşıma kapasitesi ve operasyonel esneklik
GAZAP, Türkiye’nin savunma sanayiinde ulaştığı teknolojik seviyeyi açıkça ortaya koyuyor. Sadece ağırlık ya da TNT eşdeğeriyle değil, etki tipi, şarapnel yoğunluğu ve saha performansı ile dünyanın en ölümcül konvansiyonel bombaları arasında gösteriliyor. Bu teknolojiyle Türkiye, yerli savunma kapasitesinde sadece bölgesel değil, küresel bir güç adayı haline gelme yolunda önemli bir adım daha attı.

