Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uzmanlar Uyardı, Serinlemek İsterken Sağlığınızdan Olmayın

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde görevli Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, yaz aylarında dondurma tüketiminin artmasıyla ilgili sağlık endişelerine dikkat çekerek, güvenilir kaynaklardan dondurma alınması gerektiğini vurguladı. Aşırı katkı maddesi tüketiminin zihinsel sağlık ve kalp-damar rahatsızlıkları gibi riskler taşıdığını belirtti.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde görevli Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin,

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik bölümünde görev yapan Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, yaz aylarında dondurma tüketiminin artmasının sağlık problemlerine neden olabileceğini belirterek, “Marketlerde satılan dondurmaların içinde genellikle renklendiriciler ve koruyucular gibi katkı maddeleri bulunmaktadır. Bu maddelerin dozajları önemlidir. Fazla miktarda katkı maddesi tüketimi, zihinsel sağlık problemleri başta olmak üzere; kalp-damar hastalıkları, diyabet gibi birçok sağlık sorununa yol açabilmektedir. Tüketicilerin, çocuklarına dondurma alırken güvenilir satıcılardan ve içeriği bilinen dondurmaları tercih etmelerini öneriyoruz” dedi.

Yaz aylarında serinlemek isteyenlerin vazgeçilmezi dondurmanın uygun olmayan koşullarda üretildiği ya da saklandığı durumlarda ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği bilinmektedir. Uzmanlar, açıkta satılan, ambalajı hasar görmüş ya da içeriği belirsiz dondurmaların tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunmaktadır. Karadeniz Teknik Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde görevli Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, dondurma alırken ambalajın sağlam olmasının ve ürünün saklandığı dolabın ısı derecesinin korunmasının önemine vurgu yaparak, “Dondurma yediğimizde; ambalajın sağlam olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Dolabı uzun süre açık bırakmamalıyız. Isı derecesinin bozulmaması gereklidir. Dondurmaların çok şekerli olmaması gerekmektedir. Bilinmeyen içerikli, sokakta açık şekilde satılan dondurmaların kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir. Kullanılan süt önemlidir. Dondurmadaki sütün nereden geldiği bilinmelidir ve güvenilir satıcı tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.

‘GIDA KATKISI MİKTARI ÖNEMLİ’

Katkı maddelerinin zihinsel sağlık problemlerini tehdit ettiğini belirten Doç. Dr. Çin, evde dondurma yapmayı düşünenlere de önerilerde bulunarak, “Yaz aylarında kendi dondurmasını yapmak isteyenler meyveden dondurma ve yoğurttan ev yapımı dondurma hazırlayabilirler. Herhangi bir şekeri eklemeksizin hazırlarsak güvenle tüketebiliriz. Dondurma yaparken kullanılacak sütün pastörize edilmiş olması şarttır. İçerisine şeker yerine; elma suyu ve hurma konsantreleri eklenerek tatlandırma yapılabilir. Marketlerde satılan dondurmaların içinde genellikle renklendiriciler ve koruyucular gibi gıda katkı maddeleri bulunmaktadır. Bu maddelerin dozajları önemlidir. Fazla miktarda katkı maddesi tüketimi, zihinsel sağlık problemleri başta olmak üzere; kalp-damar hastalıkları, diyabet gibi birçok sağlık sorununa yol açabilmektedir. Tüketicilerin, çocuklarına dondurma alırken güvenilir satıcılardan ve içeriği bilinen dondurmaları tercih etmelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu.