Mutfakta sık yapılan hatalardan biri de tavuğu pişirmeden önce yıkamak. Sağlıklı bir alışkanlık olarak kabul edilen bu yöntem, uzmanlara göre ciddi sağlık risklerini beraberinde getiriyor.
Uzmanlar, tavuğun yıkanması sırasında mutfakta çapraz bulaşma riskinin arttığını belirtiyor.
Yıkama esnasında su sıçramasıyla zararlı bakteriler mutfak yüzeylerine, lavaboya ve hatta diğer gıdalara bulaşabiliyor. Bu da görünmez bir tehlike alanı oluşturarak ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor.
Tavuğun üzerindeki zararlı bakterilerin, ancak doğru ısıl işlem uygulanarak yok edilebileceğini belirten uzmanlar, tavuğu yıkamak yerine, pişirme sırasında iç sıcaklığının en az 75°C’ye ulaştığından emin olunması gerektiğini vurguluyor.
Çapraz bulaşmayı önlemek için mutfak hijyenine özellikle dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan uzmanlar, yemek hazırlığı sırasında ellerin, tezgâhların, kesme tahtalarının ve bıçakların her işlem sonrasında iyice temizlenmesinin önemine dikkat çekiyor.