YouTube

  • DOLAR
    %-0,15
  • EURO
    %-0,66
  • ALTIN
    %0,14
  • BIST
    %2,05
Yaralı şah kartalı koruma altına alındı

Yaralı şah kartalı koruma altına alındı

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Taşpınar köyü yakınlarında vatandaşlar tarafından yorgun ve bitkin halde bulunan şah kartalı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünce koruma altına alındı.
Vatandaşların, boş bir alanda kartal bulduklarını bildirmelerinin ardından olay yerine gelen ekipler kartalı teslim aldı.
Görevliler tarafından yapılan incelemelerde kartalın Türkiye’de nadir görülen ve koruma altında olan şah kartalı olduğu belirlendi.
Şah kartalı, tedavisi yapılmak üzere Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünce Sorgun’da görev yapan veteriner hekim Harun Meriç’e götürüldü. Burada yapılan ilk kontrol sonrası şah kartalının sağlık durumunun iyi olduğu, kartalın yorgun ve bitkin düştüğü belirlendi.
Meriç, kontrollerin ardından şah kartalında herhangi bir sorun olmadığını ifade ederek, “Şah kartalı biraz zayıf kalmış, boynundaki sıkıntı ile kliniğe geldi. Ama çekilen röntgende herhangi bir sıkıntı çıkmadı. Hayvanımız aşırı derecede halsiz, bunun için birkaç gün müdürlüğümüzün takibinde olacak. Beslenmesi gerekiyor ve muhtemelen bir hafta içinde doğaya salınacaktır.” dedi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 9. Bölge Müdürlüğü Yozgat Şube Müdürü Cihan Eğilmez de yaptığı açıklamada, şah kartalının göç sırasında bitkin düşmüş olacağının altını çizerek “Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Taşpınar köyünde vatandaşlarımız tarafından yorgun düşmüş bir kartal, tarafımıza ihbar edildi. Ekiplerimizce yapılan kontrol neticesinde şah kartalı olduğu belirlendi. Ergin ve erkek olan şah kartalımız uzun yıllardır ilimizde görülmemişti. Kartalımızın göç esnasında bitkin düşerek ilimizde görüldüğü anlaşıldı. Şu anda tekrar doğal yaşamına salınmak üzere bakım ve tedavisini yapıyoruz. Tedavisi tamamlanınca kartala çip takılacak ve doğaya tekrar salınacak.” şeklinde konuştu.
Eğilmez, bakım ve rehabilitasyon sürecinin tamamlanmasının ardından şah kartalının, doğal ortamına salınarak, takibinin yapılacağını sözlerine ekledi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji