YouTube

  • DOLAR
    %-0,15
  • EURO
    %-0,66
  • ALTIN
    %0,14
  • BIST
    %2,05
Yerköy Devlet Hastanesi’nden, Rahim Ağzı Kanseri Uyarısı

Yerköy Devlet Hastanesi’nden, Rahim Ağzı Kanseri Uyarısı

Yerköy Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ali Demir, rahim ağzı kanserinin erken teşhis yoluyla tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, kadınlara düzenli aralıklarla rahim ağzı kanseri taraması yaptırmaları çağrısında bulundu.

Demir, yaptığı açıklamada, rahim ağzı kanserinin, dünyada kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu söyledi.

Rahim ağzı kanserinin, yüksek oranda HPV enfeksiyonu nedeniyle gelişen bir hastalık olduğunu belirten Demir, “HPV enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Bu nedenle, her kadın serviks kanseri risk grubundadır. Bu nedenle, her kadın düzenli aralıklarla serviks kanseri taraması yaptırmalıdır” dedi.

Rahim ağzı kanseri taramasının, smear testi ve HPV testi olmak üzere iki şekilde yapıldığını kaydeden Demir, “Smear testi, rahim ağzından alınan bir sürüntü örneğinin mikroskop altında incelenmesidir. HPV testi ise, rahim ağzında HPV enfeksiyonu olup olmadığının belirlenmesi için yapılan bir testtir. Bu iki testten biri veya her ikisi, rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilmesinde yardımcı olur” diye konuştu.

Demir, rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilmesi durumunda, tedavinin başarı şansının çok yüksek olduğunu vurgulayarak, “Rahim ağzı kanseri taraması, kadınlar için çok önemli bir sağlık taramasıdır. Bu nedenle, her kadının düzenli aralıklarla serviks kanseri taraması yaptırmasını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Rahim ağzı kanseri taraması ne zaman yaptırılmalıdır?

Rahim ağzı kanseri taraması, 21-65 yaş arası kadınlara 3 yılda bir yapılmalıdır. Daha önce serviks kanseri geçirmiş veya serviks kanseri riski yüksek olan kadınlara, daha sık taramaya ihtiyaç duyulabilir.

Rahim ağzı kanseri taraması yaptırmak için, aile hekiminize veya bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurabilirsiniz.

Rahim ağzı kanseri tedavisi nelerdir?

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türüdür. Rahim ağzı, vajinanın üst kısmında bulunan, uterusun alt kısmını oluşturan bir yapıdır. Rahim ağzı kanseri, rahim ağzının hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşur.

Rahim ağzı kanserinin başlıca nedeni, insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonudur. HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV enfeksiyonu olan her kadında rahim ağzı kanseri gelişmez, ancak HPV enfeksiyonu, rahim ağzı kanseri riskini önemli ölçüde artırır.

Rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilmesi, tedavinin başarı şansını önemli ölçüde artırır. Rahim ağzı kanseri taraması, rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilmesinde önemli bir rol oynar.

Rahim ağzı kanseri tedavisi, kanserin evresine, hastanın genel sağlık durumuna ve hastanın tercihlerine göre değişir. Rahim ağzı kanseri tedavisinde kullanılan başlıca yöntemler şunlardır:

Cerrahi: Rahim ağzı kanserinin erken evrelerinde, cerrahi tedavi genellikle ilk seçenektir. Cerrahi tedavide, kanserli doku ve çevresindeki sağlıklı doku çıkarılabilir. Cerrahi tedavinin amacı, kanseri tamamen ortadan kaldırmaktır.

Radyasyon tedavisi: Rahim ağzı kanserinin tüm evrelerinde kullanılabilen bir tedavi yöntemidir. Radyasyon tedavisi, kanserli hücreleri öldürmek için yüksek enerjili ışınlar kullanır. Radyasyon tedavisi, cerrahi tedaviden sonra veya kemoterapi ile birlikte kullanılabilir.

Rahim ağzı kanseri tedavisinin amacı, kanseri tamamen ortadan kaldırmak ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirmektir.

Rahim ağzı kanseri tedavisinin yan etkileri

Rahim ağzı kanseri tedavisinin yan etkileri, kullanılan tedavi yöntemine ve kanserin evresine göre değişir. Cerrahi tedavinin yan etkileri arasında, kanama, enfeksiyon ve ağrı yer alır. Radyasyon tedavisinin yan etkileri arasında, yorgunluk, cilt iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu ve menopoz benzeri belirtiler yer alır. Kemoterapinin yan etkileri arasında, saç dökülmesi, bulantı, kusma, ishal ve yorgunluk yer alır.

Rahim ağzı kanserinden korunma

Rahim ağzı kanserinden korunmanın en etkili yolu, HPV aşısı yaptırmaktır. HPV aşısı, HPV enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olur. HPV aşısı, 12-26 yaş arası kadınlara ve erkeklere önerilmektedir.

Kemoterapi: Rahim ağzı kanserinin ileri evrelerinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kemoterapi, kanserli hücreleri öldürmek için kimyasal ilaçlar kullanır. Kemoterapi, cerrahi tedaviden önce veya sonra veya radyasyon tedavisi ile birlikte kullanılabilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji