YouTube

  • DOLAR
    %-0,15
  • EURO
    %-0,66
  • ALTIN
    %0,14
  • BIST
    %2,05
Yerköy Devlet Hastanesi’nden sodyum uyarısı, “Kalp ve böbrek hastalıklarına yol açabilir”

Yerköy Devlet Hastanesi’nden sodyum uyarısı, “Kalp ve böbrek hastalıklarına yol açabilir”

Yerköy Devlet Hastanesi: “Aşırı sodyum tüketimi kalp ve böbrek hastalıklarına yol açabilir” dendi.

Yerköy Devlet Hastanesi Başhekimliği, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, aşırı sodyum tüketiminin kalp ve böbrek hastalıklarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Açıklamada, “Kandaki sodyum dokulardaki suyu çeker ve kan hacmini artırır. Bu da kalbin daha çok çalışması, damarlardaki basıncın artması demektir. Zamanla kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, tansiyon veya felç meydana gelebilir” denildi.

Açıklamada ayrıca, sodyum tüketimini azaltmak için şu önerilerde bulunuldu:

  • Tuz yerine sirke, limon, baharatlar gibi doğal ürünler kullanın.
  • İşlenmiş gıdalardan kaçının.
  • Yemeklerinizi evde hazırlayın.
  • Yemeklerinizi pişirirken az tuz kullanın.
  • Yemeklerinizin yanında tuzluk bulundurmayın.

Açıklamada, sodyum tüketiminin günlük 2.3 gramı geçmemesi gerektiği de vurgulandı.

Sodyum nedir?

Sodyum, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Vücudun sıvı dengesini korumaya, sinir sisteminin ve kasların çalışmasına yardımcı olur.

Ancak, aşırı sodyum tüketimi, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, tansiyon ve felç gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Sodyum içeren besinler

Sodyum, birçok besinde doğal olarak bulunur. Sodyum içeren başlıca besinler şunlardır:

  • Tuz
  • İşlenmiş gıdalar (soslar, çorbalar, hazır yemekler, atıştırmalıklar)
  • Peynir
  • Et
  • Süt ürünleri
  • Kuruyemişler
  • Kuru meyveler

Sodyum tüketimini azaltmak için neler yapılabilir?

Sodyum tüketimini azaltmak için şu öneriler yapılabilir:

  • Yemeklerinizi evde hazırlayın.
  • Yemeklerinizi pişirirken az tuz kullanın.
  • Yemeklerinizin yanında tuzluk bulundurmayın.
  • İşlenmiş gıdalardan kaçının.
  • Tuz yerine sirke, limon, baharatlar gibi doğal ürünler kullanın.

Sodyum tüketimini günlük 2.3 gramı geçmemesi önerilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji