YouTube

  • DOLAR
    %-0,12
  • EURO
    %-0,50
  • ALTIN
    %-1,79
  • BIST
    %-0,37
Yerköy İlçe Sağlık Müdürlüğü, kızamık hakkında bilgilendirme eğitimi verdi

Yerköy İlçe Sağlık Müdürlüğü, kızamık hakkında bilgilendirme eğitimi verdi

Yerköy İlçe Sağlık Müdürlüğü, ilçede görevli aile hekimlerine, ilçe sağlık müdürlüğü personellerine ve acil hekimlerine kızamık hakkında bilgilendirme eğitimi verdi. Eğitimi, ilçe sağlık müdürlüğünde görevli aile hekimi Uzm. Dr. Samet Şahin verdi.

Kızamığın, hava damlacıkları yoluyla kişiden kişiye bulaşan oldukça bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten Uzm. Dr. Şahin, hastalığın belirtileri, tedavisi ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Kızamığın belirtileri arasında, ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve döküntü yer aldığını, hastalığın tedavisinin destekleyici tedavi olduğunu ve aşı ile korunmanın mümkün olduğunu belirten Uzm. Dr. Şahin, kızamık aşısının, 15 aylık çocuklara tek doz uygulandığını beslenme veya bağışıklık sistemi bozukluğu olan çocuklarda 6 ay sonra bir destek dozu daha yapıldığını söyledi. Salgın dönemlerinde 9 aylıktan büyük tüm çocuklara aşı uygulanabileceğini belirten Uzm. Dr. Şahin, bu takdirde 15 ay tamamlanınca bir destek dozu daha yapıldığını söyledi.

Kızamık geçiren çocukların, ateşi düşünceye kadar yatak istirahati yapması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Şahin, şikayetlere yönelik tedavi uygulandığını ve bakterilere bağlı komplikasyon gelişmediği sürece antibiyotik tedavisi verilmemesi gerektiğini, kızamıklı bir çocukla temas eden kişilere (örn; aile üyelerine) gamma globülin yapılarak hastalık önlenebilir veya hastalığın seyri hafifletilebileceğini belirten Uzm. Dr. Şahin, kızamıktan korunmanın en iyi yolunun aşı olduğunu belirtti.

Eğitim sonunda, soruları yanıtlayan Uzm. Dr. Şahin, kızamık hakkında bilgi sahibi olan ve aşılarını yaptıran kişilerin, hastalığın bulaşmasından korunabileceğinin altını çizdi.

Kızamığın tedavisi nasıldır?

Kızamık, bir RNA virüsü olan Rubella virüsünden kaynaklanan bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık, enfekte bir kişinin öksürmesi veya hapşırması sırasında havaya salınan damlacıklar yoluyla yayılır. Damlacıklar, bir kişinin nefesini soluyan veya damlacıklarla kirlenmiş bir yüzeye dokunup ardından gözlerine, burnuna veya ağzına dokunan kişilere bulaşabilir.

Kızamığın tedavisi yoktur, ancak semptomların tedavisi yapılabilir. Kızamık geçiren kişilerin genellikle ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve döküntü gibi semptomları vardır. Bu semptomlar genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.

Kızamık geçiren kişiler, ateşi düşünceye kadar yatak istirahati yapmalıdır. Ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar ve öksürük şurupları kullanılarak semptomlar hafifletilebilir. Kızamık geçiren kişiler, bakteriyel enfeksiyonlara yakalanmamak için bol sıvı tüketmelidir.

Kızamık geçiren kişilerin, 10 gün boyunca diğer insanlardan izole edilmesi önemlidir. Kızamık geçiren kişilerin, diğer insanlarla yakın temastan kaçınmaları ve öksürme veya hapşırma sırasında ağzını ve burnunu kapatmaları gerekir.

Kızamık aşısı ile kızamığa karşı korunmak mümkündür. Kızamık aşısı, genellikle kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısı olarak kombine olarak verilir. Kızamık aşısı, genellikle 12-15 aylıkken ve 4-6 yaşlarında olmak üzere iki kez yapılır.

Kızamık, ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Kızamık, zatürre, menenjite ve ensefalite neden olabilir. Kızamık, özellikle bebeklerde, küçük çocuklarda ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

toplanti 2

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji