Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yerköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, desteklemeler hakkında açıklama yaptı

Yerköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Mazot ve Gübre Destekleri ile Prim Desteği Hakkında Kapsamlı Açıklama yaptı.

Yerköy İlçe Tarım ve

Yerköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2025-2027 yıllarında uygulanacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemeler hakkında Resmi Gazete’de yayımlanan kararın ardından ortaya çıkan asılsız iddialara karşı detaylı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerin yanıltıcı olduğu vurgulandı.

Öncelikle, mazot ve gübre desteğiyle ilgili olarak yapılan iddiaların kesinlikle gerçek dışı olduğu ifade edildi. Yeni dönemde mazot ve gübre desteği kaldırılmamıştır.

Bu destekler, “temel destek” olarak yeniden tanımlanmıştır. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan üreticilere, temel destek kapsamında mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’i karşılanacaktır.

Ayrıca, üretim planlaması kapsamında yer alan ürünlerin yetiştirilmesi durumunda, çiftçilere ek destek sağlanacaktır. Bu kapsamda, kullanılan mazotun %50’si ve gübrenin %25’i planlı üretim desteği olarak ödenecektir. Böylelikle, mazot maliyetinin %100’ü ve gübre maliyetinin %50’si desteklenmiş olacaktır.

Su kısıtının yaşandığı 11 il ve 52 ilçede ise, su tasarrufu sağlamak amacıyla az su tüketen ürünlerin yetiştirilmesi durumunda ek bir destek sağlanacaktır. Bu bölgelerde, mercimek, nohut, baklagil, yem bitkileri, buğday, arpa ve yağlık ayçiçeği üreten çiftçilere gübre maliyetinin kalan %50’si “yer altı su kısıtı desteği” olarak verilecektir. Böylece bu bölgelerde mazot ve gübre desteğinin tamamı sağlanmış olacaktır.

Tüm bu desteklerin ayni değil, nakdi olarak ödeneceği de açıklamada yer aldı. Çiftçiler uzun süredir nakdi destek talep etmekteydi ve bu talep karşılanmıştır.

Bazı basın yayın organlarında, prim desteğinin kaldırıldığına dair iddialar ortaya atılmıştır. Ancak, bu iddiaların da doğru olmadığı belirtilmiştir. Kararın 2’nci maddesi, 11’inci fıkrasında “Fark Ödemesi Desteği”ne ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Bu düzenlemeye göre, arz açığı veya planlama kapsamındaki ürünler için üretim maliyetleri ile iç ve dış fiyatlar dikkate alınarak çiftçilere fark ödemesi desteği verilecektir. Her yıl, fark ödemesi kapsamına alınacak ürünler ve ödeme miktarı Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ayrıca belirlenecektir.

Ek olarak, üreticilerin aleyhine gelişen durumlar yaşandığında, üretim dönemi sonunda Tarım Kanunu kapsamında fark ödemesi desteği sağlanabilecektir.