YouTube

  • DOLAR
    %-0,05
  • EURO
    %0,18
  • ALTIN
    %-0,32
  • BIST
    %0,00
Yerköy ilçemizde Z-Kütüphane açıldı

Yerköy ilçemizde Z-Kütüphane açıldı

Yerköy Şehit Muammer Nacakoğlu İmam Hatip Ortaokulunda kurulan Z-Kütüphane açıldı.

Milli Eğitim Bakanlığının ülke genelinde başlattığı proje kapsamında, Yerköy Şehit Muammer Nacakoğlu İmam Hatip Ortaokulunda yapımı tamamlanan Z Kütüphanenin açılışı Yerköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hamza Ergül’ün katılımı ile açıldı.

Yerköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hamza Ergül, açılış öncesi yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Okulumuzda açılan Z-kütüphane öğrencilerin kişisel gelişimlerini destekleyerek onlara sosyal ve kültürel alanlar sağlayacaktır. Kütüphane ile öğrenciler istedikleri bilgilere daha kolay ulaşacaklar ve kaliteli vakit geçirebileceklerdir. Öğrencilerimize ve okulumuza hayırlı olsun” dedi.

Z Kütüphane Nedir?

Z-Kütüphane, estetik ve ergonomik olarak tasarlanmış bir kütüphanenin etkileşimli tahta ve internete bağlı bilgisayarlar ile zenginleştirilmiş halinin, MEB’in “Okullar Hayat Olsun” projesi kapsamında Anaokulu, İlkokul, Ortaokul ve Lise olmak üzere tüm resmi okullara kurulumunu yaptığı okul kütüphanesi projesine verilen isimdir.

ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ KÜTÜPHANE, Z KÜTÜPHANE NE DEMEK?

Yukarıda detaylı tanımlaması yapılan Z-Kütüphane, Zenginleştirilmiş Kütüphanenin kısaltılması yoluyla elde edilmiş sloganıdır.

MEB ise Z-Kütüphaneyi estetik ve ergonomik tasarımıyla öğrencilerin okullarda bilgiyi sevme ve öğrenme etkinliklerine imkan veren sosyal etkinlik alanı olarak tanımlamaktadır.

10. Kalkınma Planı (2014-2018) kapsamında başlayan çalışmalar ile her geçen gün adını daha çok duyduğumuz Zenginleştirilmiş Kütüphane (Z-Kütüphane) yaygınlaştırma çalışmaları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konan “Okullar Hayat Olsun” projesi kapsamında MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü uhdesindeki Ders Kitapları ve Yayımlar Daire Başkanlığının Okuma Kültürü ve Z-Kütüphaneler Koordinatörlüğünce yürütülmektedir.

Z-KÜTÜPHANE PROJESİ HANGİ OKULLARDA UYGULANMAKTADIR?

Zenginleştirilmiş Kütüphane Projesi; Anaokulu, İlkokul, Ortaokul ve Lise olmak üzere tüm okul türlerinde uygulanmaktadır. Ancak Bakanlığın önceliği anaokulu, ilkokul ve ortaokullardır.

Z-KÜTÜPHANELERİN YAPISI

Zenginleştirilmiş Kütüphaneler rengarenk, modern ve albenili mekan yapısına sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Etkileşimli tahta ve internete bağlı All in One Bilgisayar teknolojileriyle donatılmıştır. Öğrencilerin ulaşımının kolay olması amacıyla okulların giriş katına konumlandırılır.

Z-KÜTÜPHANELERDE NELER BULUNUR?

Z-kütüphanelerde okul yaş aralığına göre ayarlanmış kültür kitapları, internet bağlantısına sahip bilgisayarlar, satranç masaları, zeka oyunları, yapbozlar, okuma ve çalışma masaları, konforlu ve rahat koltuklar, armutlar ve filmler bulunur.

Z KÜTÜPHANELERİN YURTDIŞINDAKİ KARŞILIĞI

– Amerikan Kütüphane Derneği’ne ait alt şubeleri olan Halk Kütüphanesi ve Çocuk Kütüphanesi

– Medvescak Halk Kütüphanesi (Zagrep Şehir Kütüphaneleri, Hırvatistan)

– Hırvatistan Kütüphane Derneği Çocuk Bölümü

– Barselona İl Belediye Kütüphaneleri

– Quebec’de (Kanada) Communication Jeunesse tarafından geliştirilen “Toup’tilitou” programı

– Osaka Belediyesi (Japonya) Merkez Kütüphanesi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji