Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta, üretim verimini artırmak amacıyla yapılan uygulamalarda olumlu sonuçlar alınmaya başladı.
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, domates üretiminde mikoriza mantarının verime etkilerini üreticilere göstermek için örnek bir bahçe oluşturdu.
Yerköy ilçemize bağlı Kumluca Köyü’nde, önder çiftçi Hüseyin Arslan’ın 5 arazisinde gerçekleştirilen demonstrasyon sonucunda verimde %24 artış gözlemlendi.
Yozgat Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından oluşturulan örnek bahçede, fidelerin toprağı mikoriza mantarı ile karıştırıldı. Domates hasadının ardından yapılan değerlendirmelerde, örnek bahçede ortalama %24 verim artışı elde edildi.
Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, mikoriza mantarının, doğada tabii olarak bulunan ve üretim ile kullanımı giderek yaygınlaşan faydalı toprak mikroorganizmalarından biri olduğunu belirtti. Özkaya, bu mantarın bitki köklerine yapışarak kök uzantıları oluşturduğunu ve böylece bitkinin kök sistemi üzerinde daha fazla kök salmasını sağlayarak besin ve su alımını artırdığını ifade etti.
Özkaya, mikoriza mantarının steril ortamlarda çoğaltılarak uyur halde paketlendiğini ve uygulama sırasında suya konularak canlı hale getirildiğini belirtti. Uygulama yöntemleri arasında tohum kaplama, fide daldırma veya damlama sulamada sulama suyuna katma gibi yöntemler bulunmaktadır. Önceki yıllarda birçok üründe denenmiş olan mikoriza mantarı, bu yıl Yerköy ilçesine bağlı Kumluca Köyü’nde domates üretiminde de başarılı sonuçlar vermiştir.
Özkaya, “Mikoriza mantarını sebze üretimi yapan çiftçilerimize tavsiye ediyoruz. Yapılan uygulamada %24 verim artışı sağladık ve bu faydalı spor mantarının tarımda etkili olduğunu gösterdik” dedi.