Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde büyük bir değişiklik yapmayı planlıyor.
Edinilen bilgilere göre, Bakanlık 7.000 TL ve üzeri ödemelerde banka veya kredi kartı kullanımını zorunlu kılacak yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor.
Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, sosyal medya hesabından bu iddiayı gündeme taşıdı.
YENİ TASLAKLA İLGİLİ DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI
Babuşcu’nun paylaştığı bilgilere göre, taslak düzenlemenin tebliğ edilmesi durumunda, 7.000 TL ve üzerindeki alışverişlerde banka veya kredi kartı kullanımı zorunlu hale gelecek. Bu düzenleme, yalnızca vergi mükelleflerini değil, mükellef olmayan kişileri de kapsayacak. Aksi takdirde, alışveriş yapmayanlar için özel usulsüzlük cezası uygulanacak.
CEZA RİSKİNE DİKKAT!
Taslağa göre, 7.000 TL ve üzeri alışverişlerde banka veya kredi kartı kullanılmaması durumunda, alıcıya ve satıcıya özel usulsüzlük cezası kesilebilecek. Örneğin, kamu kurumlarında çalışan bir memur 20.000 TL’lik bir buzdolabı alırken, bir akademisyen 10.000 TL’lik kitap alışverişinde banka veya kredi kartı kullanmak zorunda olacak. Bu düzenleme, daha önce sadece vergi mükellefleri arasında geçerli olan kuralları, mükellef olmayan kişileri de kapsayacak şekilde genişletiyor.
Yeni düzenlemenin tebliğ edilip edilmeyeceği ve uygulanma tarihi hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmış değil. Ancak, bu değişikliğin alışveriş alışkanlıklarını ve ödeme yöntemlerini köklü bir şekilde değiştirmesi bekleniyor.