YouTube

  • DOLAR
    %0,03
  • EURO
    %-0,11
  • ALTIN
    %0,28
  • BIST
    %1,71
Yerköylüler dikkat, kira gelirleri mercek altında

Yerköylüler dikkat, kira gelirleri mercek altında

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin doğru bir şekilde beyan edilmesi için gayrimenkul sahiplerini uyardı.

Vergi dışı bırakılmanın önlenmesi amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında kira gelirlerine yönelik denetimlerin devam ettiğini belirten Bakan Şimşek, Mart ayında kira gelirlerinin doğru bir şekilde beyan edilmesi amacıyla gayrimenkul sahiplerinin denetim altında olduğunu açıkladı.

Bakan Şimşek, geçen yıl yapılan çalışmaların olumlu sonuç verdiğini ve mükelleflerin beyan dışı bıraktıkları gelirleri beyan etmelerinin sağlandığını ifade etti. Banka ve tapu kayıtları gibi verilerin kontrol edilmesiyle mükelleflerin tespit edilerek vergi beyanında bulunmalarının sağlandığını vurgulayan Bakan Şimşek, vergi uyumunu artırmak için kısa mesaj yoluyla mükelleflere hatırlatmalarda bulunulduğunu söyledi.

Beyan dönemi öncesinde yapılan hatırlatmaların ardından geri dönüş sağlamayan mükelleflerin izaha ve gönüllü uyuma davet edildiğini belirten Şimşek, bu çalışmaların katkısıyla 2023 yılında kira gelirleriyle ilgili 1 milyon 719 bin 315 beyanname alındığını açıkladı.

Bakan Şimşek, bu yıl kira gelirleriyle ilgili çalışmaların daha da geliştirilerek sürdürüldüğünü ifade ederek, Türkiye İstatistik Kurumu’nun istatistiklerinin de dahil edildiği çalışmalara dikkat çekti. Tapu ve nüfus verilerinin incelenmesi sonucunda kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip konutların analiz edildiğini belirten Şimşek, kiralık olarak kullanıldığı tespit edilen adreslerde fiili tespitler yapılacağını ve bu tespitlerin Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerine aktarılacağını söyledi.

Bakan Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin beyan dönemi öncesinde ev sahiplerine yapılan hatırlatmaların devam ettiğini belirterek, uyumsuzluk olan veya hiç beyanname vermeyen mükelleflere yönelik yasal işlemlerin başlatılacağını ifade etti. Kira gelirlerini beyan etmek isteyen mükelleflerin elektronik ortamda Hazır Beyan Sistemi’ni kullanabileceğini belirten Şimşek, bu yolla 2022 yılı gelirlerini beyan eden mükellef sayısının 1 milyon 578 bin 932 olduğunu kaydetti.

Bakan Şimşek, mükelleflerin 2023 yılı kira gelirlerini de aynı kolaylıkla beyan edebileceklerini ifade ederek, vatandaşları gerçek kira bedellerini beyan etmeye davet etti. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 2024 yılında yapılacak çalışmaların bir parçası olarak kira denetimlerinin ülke çapında sürdürüleceğini belirten Bakan Şimşek, gerçek kira gelirlerinin öğrenilmesi için vatandaşlardan destek beklediklerini vurguladı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji