YouTube

  • DOLAR
    %0,03
  • EURO
    %0,00
  • ALTIN
    %-0,15
  • BIST
    %0,61
Yozgat Bozok Üniversitesi, Yerköy’de ekmeklik buğday ıslahı yapıyor

Yozgat Bozok Üniversitesi, Yerköy’de ekmeklik buğday ıslahı yapıyor

Yozgat Bozok Üniversitesi, Yozgat ve Orta Anadolu Bölgesi’ne Uygun ekmeklik buğday ıslahı yapıyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından, Yozgat ve Orta Anadolu Bölgesi’ne uygun ekmeklik buğday ıslah çalışması yürütülüyor. Çalışmada, verim, kalite ve hastalıklara dayanıklılık yönünden 285 farklı melez kombinasyonu üzerinde çalışılıyor.

Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Aktaş, üniversitenin Yerköy Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, 8 dekar alanda 285 parselde ekmeklik buğday çeşitlerinde yöreye uygun ıslah çalışması yaptıklarını söyledi.

Buğdayda kuru ve sulu koşullar için iki farklı ıslah programı yürütüldüğünü, yüksek performansa sahip çeşitleri belirlemek istediklerini aktaran Aktaş, verim, kalite ve hastalıklara dayanım yönünden 285 farklı melez kombinasyonu üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Aktaş, bu yıl deneme ekimi yapılan ürünlerinden hasat öncesi 6 bin başak seçtiklerini ifade ederek, “Bu materyal üzerinde seleksiyon çalışmaları devam edecek. Üstün özellikleri ile öne çıkan çeşitleri tescil ettirme niyetindeyiz.” dedi.

Denemelerde birçok parselde dekardan 700-800 kilogramdan bir tona kadar verim elde ettiklerini anlatan Aktaş, “Bu yıl, iklimde farklı bir yıl oldu. Hem yağış hem gece gündüz sıcaklık farkı açısından uzun yıllar ortalamasında sapmalar oldu. Çeşitlerin adaptasyon yeteneği yüksek. Yüksek verim ve kaliteli ürünler elde ettik.” diye konuştu.

Aktaş, kırmızı çeşitler üzerinde ağırlıklı çalışma yaptıklarına da değinerek, “Bölgede domuz zararı fazla olduğu için kılçıklı çeşitlere önem veriyoruz. Yaptığımız çalışmada Yozgat’a uygun yeni çeşitleri tescil ettirip, ülkemize kazandırmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yozgat Bozok Üniversitesi’nin ekmeklik buğday ıslahı çalışmaları, bölge çiftçilerinin verim ve kalitelerini artırmaya katkıda bulunacak.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji