Yozgat’ta lokantacılar ve kafe işletmecileri, yeme-içme sektöründe uygulanan yüksek Katma Değer Vergisi (KDV) oranına karşı çıkarak tepkilerini dile getirdi.
Yozgat Lokantacılar ve Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Coşgun, gıda ürünlerinde KDV oranının %1 olmasına rağmen, işlenmiş ürünlerde yüksek KDV oranlarıyla karşılaşmanın esnafı zor duruma soktuğunu ifade etti. Coşgun, bu durumun hem maliyet artışına yol açtığını hem de fiyatların yükselmesine neden olduğunu belirterek, “Esnaflar olarak hammaddemizi %1 KDV ile alıyoruz. Ancak, bu ürünleri işleyip müşterilerimize sunduğumuzda yüksek KDV ile satmak zorunda kalıyoruz. Bu durum, hem biz esnafı hem de vatandaşları mağdur etmektedir.” dedi.
Yozgat’taki lokantaların ve kafelerin ekonomik zorluklar içinde olduğunu vurgulayan Coşgun, yeme-içme sektörünün Yozgat için önemli bir istihdam kaynağı olduğunu belirtti. Yüksek KDV oranlarının işletmeleri zor durumda bıraktığını söyleyen Coşgun, “Sektörümüzün ayakta kalabilmesi için KDV oranlarının düşürülmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, KDV farkının hem esnafı hem de müşteriyi olumsuz etkilediğine dikkat çeken Coşgun, “Maliyetlerimiz arttıkça, fiyatlar da yükselmekte. Bu durum, vatandaşın alım gücünü olumsuz etkilemektedir. KDV oranları düştüğünde, esnafın yükü hafifleyecek ve vatandaş uygun fiyatlarla yeme-içme hizmetleri alabilecektir.” dedi.
Coşgun, Yozgat esnafının vergi adaleti talebinde bulunduğunu belirterek, “Amacımız vergi kaçırmak değil, adil bir vergi sistemi istemek. Aynı gıda ürünleri için farklı KDV oranları uygulanması kabul edilemez. Yetkililerin bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
KAYNAK : Haber Merkezi

