YouTube

  • DOLAR
    %-0,18
  • EURO
    %0,02
  • ALTIN
    %-0,39
  • BIST
    %0,95
Yozgat’ta Kurbanlık Hayvan Sevkiyatı ve Güvenlik Kontrolleri Yoğunlaştırıldı

Yozgat’ta Kurbanlık Hayvan Sevkiyatı ve Güvenlik Kontrolleri Yoğunlaştırıldı

Yozgat’ta Besiciler Kurbanlık Hayvanları büyükşehirlere sevkiyatla görücüye çıkarıyor.

Türkiye’nin önemli tarım ve hayvancılık bölgelerinden Yozgat’ta besiciler büyük emekle yetiştirdikleri kurbanlık hayvanlarını, canlı hayvan pazarlarının açılmasıyla birlikte büyükşehirlere sevk etmeye başladı. Besiciler özenle baktıkları hayvanlarını tırlara yükleyip pazarlara ulaştırarak görücüye çıkarıyor.

Doğu Anadolu bölgesini batı bölgelerine, Karadeniz’i Akdeniz bölgesine bağlayan yolların kesiştiği Yozgat’ta yaklaşan kurban bayramı öncesinde kurbanlık nakillerinin yoğunlaşmasına bağlı olarak güvenlik birimleri kontrollerini artırırken, Canlı Hayvan Pazarları da hem güvenlik açısından hem de sağlıklı kurbanlıkların pazarda satılması açısından yakın takibe alındı. Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta hayvancılığında oldukça yaygın olduğu hatırlatılarak, bölgedeki hayvanların salgın hastalıklardan etkilenmemesi için tarım müdürlüklerinde görevli veteriner hekimlerce sürekli kontrol edilip, aşılarının zamanında yapıldığını, bugüne kadar herhangi bir salgının yaşanmadığını bildirdi.

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Yozgat’tan diğer il ve ilçelere kurbanlık naklinin yapıldığı gibi, Yozgat’a da çevre illerden kurbanlık nakillerinin bulunduğuna dikkat çekildi. Yozgat’ın merkezi konumda bulunması nedeniyle Doğu-Batı, Güney-Kuzey eksenin yapılacak hayvan nakillerinde sağlıksız, veteriner raporu ve kulak küpesi bulunmayan kurbanlıkların nakillerinin önüne geçebilmek amacıyla güvenlik birimlerinin belirli noktalar konuşlandırılarak, gerekli denetimleri yaparak sağlıksız bulunan hayvanlarla ilgili yasal işlem yaptıklarının altı çizildi.

İl genelindeki ruhsatlı, ruhsatsız tüm hayvan pazarlarında Veteriner Hekim görevlendirilerek, pazara gelen hayvanların ihbarı mecburi hastalıklar yönünden muayenelerinin yapılıp, kulak küpesi ve belgesinin bulunup, bulunmadığının kontrol edildiği aktarıldı. ‘Yetiştiricilerin ilçe sınırları içerisinde yapacakları hayvan nakillerinde bağlı bulundukları köy muhtarlıklarından menşe-i şahadetnamesi alarak yapmaları gerektiği belirtilerek, “Bu hayvanlar ilçe veya iller arasında nakle tabi tutulacaksa ellerinde bulunan belgeyi tarım müdürlüklerine götürmek suretiyle veteriner sağlık raporuna çevirmeleri zorunludur. Kulak küpesi veya belgesi bulunmayan hayvan nakilleri yasaktır, kolluk kuvvetleri tarafından yapılan yol denetimlerinde kulak küpesiz ve menşe-i tespit edilmeyen hayvanlara el konulmaktadır. Belgesiz hayvan nakillerinin tespiti halinde gerek hayvan sahiplerine gerekse nakli yapan araç sahiplerine yasa gereği değişen miktarlarda idari para cezası uygulanmaktadır” denildi.

DENETİMLER YOĞUNLAŞTIRILDI

Yozgat’ta hayvan potansiyeli açısından bölgenin en büyük hayvancılık merkezlerinden biri olduğu, her yıl yetiştiricilerin kurban bayramı dolaysıyla büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık hayvan besisi yaptığı bildirildi.

İstanbul ilinin Avrupa yakasına ve Trakya bölgesine kurbanlık sevk edilecek hayvanlar zorunlu aşılara ilave olarak sevk tarihinden 2 ay önce geçmişte Şap hastalığı geçirip geçirmediği yönünden incelenmek üzere kan örnekleri alınıp Ankara Şap Enstitüsü Müdürlüğünde analiz edildiği aktarıldı. Kan test sonuçları uygun çıkan hayvanların sevk edilmeden en az bir ay süreyle ayrı bir ahırda karantinada tutulup, uygun bulunanların sevk edildiği bildirildi. Hayvanların yaş, cinsiyet, ırk ve tür bilgileri bakanlığın hazırladığı ‘https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/” web sayfası üzerinden veya mobil telefonlardan ‘Tarım Cebimde’ isimli uygulama ile cep telefonlarına indirilip hayvanların kulak küpeleri cep telefonuna okutularak ücretsiz sorgulanabildiği bilgisi paylaşıldı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji