YouTube

  • DOLAR
    %0,00
  • EURO
    %-0,04
  • ALTIN
    %0,28
  • BIST
    %-0,37
Yozgat’ta, Yerköy dahil, Şap Hastalığı nedeniyle hayvan pazarları geçici olarak kapatıldı

Yozgat’ta, Yerköy dahil, Şap Hastalığı nedeniyle hayvan pazarları geçici olarak kapatıldı

Yozgat’ta Şap hastalığı görülmesi nedeniyle, il genelindeki tüm hayvan pazarları 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar hayvan girişlerine kapatıldı.

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Şap hastalığı, özellikle büyükbaş hayvanlarda görülen çok hızlı bir bulaşma özelliğine sahip zaman zaman ölümle sonuçlanabilen viral bir hastalıktır. Hasta hayvanlarda ciddi şekilde verim kayıplarının yanında gebe hayvanlarda da yavru atmalara neden olabilmektedir. Tedavi maliyeti yüksek olan bu hastalıktan en önemli korunma yöntemi aşılama ve hayvan hareketlerinin kontrol altına alınmasıdır. Yılda en az 2 defa tüm büyükbaş hayvanların hastalığa karşı aşılanmaları gerekmektedir. Aşılamanın gebe hayvanlarda herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.” denildi.

Açıklamada, “Son zamanlarda ilimiz genelinde ve çevre illerde (Kayseri, Sivas, Tokat, Kırşehir, Çorum) görülen ŞAP Hastalığının yayılma eğilimi göstermesi, hastalık mihraklarında yapılan epidemiyolojik araştırmalarda filyasyon kaynağının hayvan pazarlarından alınan hayvanlar olması nedeniyle İlimiz genelindeki tüm hayvan pazarlarının 15.01.2024 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar hayvan girişlerine kapatılmasına karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Karantina uygulanan belde ve köylerde hayvan hareketlerinin ikinci bir emre kadar durdurulduğu belirtilen açıklamada, bu köylerdeki hayvan sahiplerinin karantina bitimine kadar hayvan alıp satmamaları büyük önem arz ettiği vurgulandı.

Açıklamada, “Veteriner sağlık kuruluşlarımıza başvurarak hayvanlarınızı aşılatarak hastalığa karşı önlem almanızı önemle rica ederiz.” ifadelerine yer verildi.

Şap Hastalığı nedir?

Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanlarda görülen, oldukça bulaşıcı ve zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir viral enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığa Picornaviridae ailesine ait olan Aphthovirus neden olur.

Şap hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi, yaban domuzu gibi çift tırnaklı hayvanlarda görülür. Hayvanlarda en çok ağız ve tırnaklarda tutulum gözlenir.

Hastalığın belirtileri, hayvan türlerine göre farklılık gösterebilir. Genel olarak görülen belirtiler şunlardır:

  • Ateş
  • İştahsızlık
  • Depresyon
  • Süt veriminde azalma
  • Ağız ve burundan salya akması
  • Ağız, dil ve damakta içi su dolu kabarcıklar (papüller)
  • Tırnaklarda şişlik ve kızarıklık

Şap hastalığı, hayvanlarda ciddi verim kayıplarına ve hatta ölümlere neden olabilir. Ayrıca, hastalıktan korunmayan insanlara da bulaşabilir. İnsanlarda görülen belirtiler genellikle hafiftir ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, bazı durumlarda daha ciddi komplikasyonlar gelişebilir.

Şap hastalığı, hayvanlar arasında direkt temas yoluyla, solunum yoluyla ve enfekte materyallerle temas yoluyla bulaşır. Hastalık, insanlara da hayvanlardan direkt temas yoluyla veya enfekte materyallerle temas yoluyla bulaşabilir.

Şap hastalığından korunmanın en etkili yolu, aşılamadır. Yılda en az 2 defa tüm çift tırnaklı hayvanların hastalığa karşı aşılanması gerekmektedir. Aşılamanın gebe hayvanlarda herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Şap hastalığı görülen hayvanlarda, hastalığın yayılmasını önlemek için karantina ve diğer önlemler alınmalıdır. Hasta hayvanların izole edilmesi, enfekte materyallerin imha edilmesi ve hayvan hareketlerinin kontrol altına alınması gibi önlemler, hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olur.

Şap hastalığı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Hayvansal Orjinli Acil Durumlar” listesinde yer alan bir hastalıktır. Bu nedenle, şap hastalığı görülen ülkelerde, hastalığın yayılmasını önlemek için uluslararası işbirliği önemlidir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji