YouTube

  • DOLAR
    %-0,15
  • EURO
    %-0,66
  • ALTIN
    %0,14
  • BIST
    %2,05
Ziraat Mühendisi Arduç, “Doğru budama üzüm güvenliğini ve rekoltesini artırırır”

Ziraat Mühendisi Arduç, “Doğru budama üzüm güvenliğini ve rekoltesini artırırır”

Sarıkaya Ziraat Odası Yüksek Ziraat Mühendisi Soner Arduç, doğru budamanın üzüm güvenliğini ve rekoltesini artırdığını belirtti.

Bağlarda kış budamasının geçici zaman iklim koşullarının kaplamasını söyleyen Arduç, kışları ılık geçen yaprak dökümünden hava ve koşullarından toprağın koruyabileceği süreler budamanın yapılabileceğini, ancak kışları sert geçen ve geçen donların tehlikelerini barındırdığını budamanın mümkün uzamasının geciktirilmesinin faydalı olduğunu vurguladı.

Budamanın üzüm asmalarını için önemli bir kültürel işlem olduğunu söyleyen Arduç, bırakılacak göz deposunun bir sonraki yılın bilgisayarlarını oluşturduğuna dikkat çekti.

Aşırı salkım kısıtlamalarının kalitesiz üzümlere yol açabileceğine işaret eden Arduç, asmanın gelişme özelliklerine göre az miktarda bırakılacak gözün ise salkımların irileşmesini ve asmanın yeşil aksamının fazla, yıllık sürgünlerin kaba inşasını ve kalınlaşmasını sağlayabileceğini söyledi.

Sultani faydasız üzümde budamanın önceden korunacak sofralık mı yoksa kurutmalık amaçlı mı yetiştiricilik yapacaklarına karar vermeleri gerekenleri söyleyen Arduç, bu duruma göre asmada bırakılacak karar gözetilecekleri değişebileceğini ifade etti.

Arduç, budamanın üzüm yetiştiriciliğinde önemli bir faktör olduğunu vurgulayarak, ihtiyaca yönelik doğru budama usulleri uygulamalarında kaliteli ürün elde korumalarını söyledi.

Sarıkaya Ziraat Odası Yüksek Ziraat Mühendisi Soner Arduç, üretimde bayrak olarak nitelendirilen uzun çubuk üzerinde 10-11 göz bırakılırken kurutmalıkta 14-15 göze kadar çıka bileceğini belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Bırakılan bayrak sayısı ise asmanın gelişme kapsamına göre altı yedi arasında değişkenken her bayrağa iki üç gözle bir yedek bırakmanın da unutulmaması gerekiyor. Budama yaparken hastalıklı izler asma üzerinden almak ve daha sonra uzaklaştırarak yakmak gerekli önlemden bir tanesidir. Asmaların uyanma zamanlarının, budama zamanına göre hassas algılayıcıların budamaya başlaması gerekir. Yani asmaları ne kadar erken budarsak, o kadar erken uyanacaklar. Bu durumda da oluşumda meydana gelen donlardan etkilenme oranı artacaktır. Budamanın kirişleri tarafından yapılması da çok önemlidir, çünkü yanlış budamalar, asmaların ömrünün kısalttığı gibi üründe kalite kayıplarına neden olmaktadır. Budamanın gelişimi, niteliği ve avantajını arttırıyor. Asma, dinlenme devresinden, yani yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Bu dönemde organlar arası madde alışverişi durmuş haldedir. Budama için en uygun dönem, şubat sonu ve mart başıdır. Yaprağı dökülmeyen bağ asla budanmamalıdır, yoksa asma yeterince organik depolayamaz. Bundan dolayı kışa dayanıklılık azalması, zayıf sürgünler oluşur ve verimi düşer. Asmanın çıkış tarihi de 25 Mart civarındadır. Şubattan önce budanan bağlar, nisandaki don olaylarından etkileniyor ve ürüne zarar görme ihtimali çok yükseliyor. Şubat sonu veya mart başında budanırsa dondan etkilenmiyor. Zaman olarak doğru yapılan budama, ürünün yüzde 80 oranında don zararından kurtulmasını sağlıyor. Kasım ayında kesinlikle budama yapılmamalıdır. Bu ayda sadece bağların arasını açma işlemi yapılmaz, yani yaşlı ve hastalıklı kollar adreslerinde.” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji