YouTube

  • DOLAR
    %-0,35
  • EURO
    %-0,29
  • ALTIN
    %-1,20
  • BIST
    %1,07
Ziraat Odası Başkanı, çiftçilere ilkbahar mevsimi için uyarılarda bulundu

Ziraat Odası Başkanı, çiftçilere ilkbahar mevsimi için uyarılarda bulundu

Akdağmadeni Ziraat Odası Başkanı Eyyüp Elmalı, ilkbahar mevsimiyle birlikte çiftçilere bakım, budama ve zirai mücadele konusunda uyarılarda bulundu. Elmalı, meyve bahçelerinin bakımı, budaması ve zirai mücadelesi için en uygun dönemin ilkbahar olduğunu söyledi.

Elmalı, havaların ısınmasıyla birlikte meyve bahçelerinde bakım, budama ve zirai mücadele dönemine girildiğini belirtti. Bu zamanın iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Elmalı, meyve ağaçları ve bahçelerinin bakım ve budamalarının aksatılmadan yapılması, kurumuş hastalıklı dalların budama ile ayıklanması ve ayıklanan dalların bahçeden uzaklaştırılması gerektiğini vurguladı.

Ağaçların zamanında ve düzgün bir şekilde budanması ile ağaçların taç yapısı oluşturulduğunu belirten Elmalı, ağacın büyüklüğü ve dalların sıklığının kontrol altına alındığını söyledi. Bu sayede ağaçların kısa sürede verime yatmasının da sağlandığını ifade eden Elmalı, dengeli bir budama ile meyve iriliği ve meyve kalitesinin arttırılabileceğini kaydetti.

Ayrıca, güneş ışığından ağacın iyi bir şekilde faydalanması sağlanarak ağacın iyi havalanması da sağlandığını söyleyen Elmalı, hastalıklı ve kuru dalların alınarak zirai mücadeleye yardımcı olunabileceğini belirtti. Verimden düşen ağaçların ise budama ile gençleştirilerek yeniden verimli ağaçlara dönüştürülebileceğine dikkat çeken Elmalı, ağaç budama işleminin bu konuda tecrübeli kişiler tarafından bilinçli bir şekilde yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Elmalı, bölgede meyve ağaçlarını budamak için en uygun dönemin ilkbahar olduğunu ifade ederek, meyve bahçelerinde görülen hastalık ve zararlılarla mücadeleye de değindi. Yağışlı ilkbahar dönemlerinde meyve bahçelerinde verim kayıplarına neden olan bazı hastalıkların ilk bulaşmalarının bu dönemde oluştuğunu söyleyen Elmalı, bu hastalıklardan dolayı ürünlerde verim kaybı yaşayan üreticilerin bu bahçelerde önlem olarak ‘bordo bulamacı’ uygulamasını yapmalarını tavsiye etti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji