Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

86 Maddelik Torba Yasa Meclisten Geçti, Taşerona Kadro ve 3600 Ek Gösterge Yolda!

Meclis, 86 maddelik torba yasa teklifinin 55 maddesini onaylayarak önemli bir aşamayı geride bıraktı. Yasa, taşerona kadro, 3600 ek gösterge ve ev hanımlarına prim desteği gibi sosyal güvenlik sisteminde köklü değişiklikler içeriyor.

Meclis, 86 maddelik torba yasa teklifinin 55 maddesini onaylayarak önemli

Meclis gündemindeki 86 maddelik torba yasa teklifi, önemli bir aşamayı geride bıraktı. Şu ana kadar kabul edilen 55 madde, milyonlarca çalışan ile emekliyi yakından ilgilendiren kritik değişiklikler içeriyor. Düzenleme; taşerona kadro, 3600 ek gösterge, ev hanımlarına prim desteği ve Bağ-Kur’lular için prim gün sayısında düşüş gibi düzenlemeleri kapsıyor.

Torba yasa ile taşeron işçilere kadro hakkı sağlanması amaçlanıyor. Mevcut durumda sözleşmeli çalışan olarak iş güvencesi sınırlı olan taşeron işçiler, yasayla birlikte kadro sahibi olacak. Bu gelişme, yaklaşık 100 bin çalışanın statüsünü güvence altına alacak. Ayrıca, birinci derece memurlara 3600 ek gösterge uygulaması getirilecek. Bu sayede hem emekli aylıkları hem de ikramiyeler yükselecek.

Bağ-Kur’luların prim gün sayısı da önemli ölçüde azalacak. Mevcut 9 bin gün yerine 7 bin 200 gün prim ödemesi yeterli olacak. Böylece küçük esnaf ve kendi nam ve hesabına çalışanlar, daha erken emeklilik fırsatına kavuşacak. Ev hanımlarını ilgilendiren düzenleme ise sosyal güvenlik kapsamını genişletiyor. İsteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini devletin karşılamasıyla kadınlar, prim günlerini tamamlayarak emekli olabilecek.

Torba yasada, kadınlara özel başka kolaylıklar da bulunuyor. Çocuk sayısına göre emeklilik yaşı düşürülecek. Ayrıca, ağır işlerde çalışan kadın ve erkekler için yıpranma payı uygulanacak. Bu sayede hem çalışma hayatı hem de emeklilik süreci daha adil hâle gelecek. Tamamlayıcı emeklilik sistemi ve sağlık güvencesi de yasa kapsamına alındı. Böylece sosyal güvenlik hakları güçlendirilecek ve vatandaşların sistemden daha fazla faydalanması sağlanacak.

Meclis’te ikinci etapta görüşülecek maddelerle taşeron işçilerin kadro hakları netlik kazanacak. Düzenlemenin yasalaşmasıyla, hem çalışanlar hem emekliler için sosyal güvenlik sisteminde önemli kolaylıklar sağlanacak. Vatandaşlar, yasa sürecini yakından takip ediyor ve yürürlüğe girecek uygulamaları merakla bekliyor.

KAYNAK : Haber Merkezi