Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yozgat peyniri Çanaktan patentli

Yöresel peynirler, Türk Patent

Yöresel peynirler, Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından koruma altına alınıyor. Kurum, başvuru halinde üreticilerin mallarını coğrafi işaret olarak ‘Menşe’ adı ya da ‘Mahreç’ işareti ile tescilliyor. Yozgat’ın lezzetli çanak peyniri de TPE’nin patent programına dahil edildi
Destek Patent AŞ’nin araştırması, Türkiye’de coğrafi işaret olarak tescili bulunmayan pek çok yöresel peynir bulunduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre 193 tür peynir bulunuyor; bunlardan 9’u tescil altında.
Araştırmada TPE tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen peynir türleri şunlardan oluşuyor; Kırklareli peyniri, Malkara eski kaşar peyniri, Van otlu peyniri, Yozgat çanak peyniri, Diyarbakır örgü peyniri, Erzurum Göğermiş peyniri, Hatay Künefe peyniri, İzmir tulumu, Kabataş köy peyniri.
Coğrafi işaret olarak tescili bulunmayan yöresel peynirlerden en dikkat çekici olanlar ise şöyle; Konya’nın küflü peyniri, Berendi ve Livre tulum peyniri, Niğde mavi peyniri, Kayseri’nin çömlek peyniri, Kars gravyeri, Karın Kaymağı peyniri, Varto keçi peyniri, İkizdere tulum peyniri, Ardahan küflü peynir, Bingöl salamura peyniri, Şırnak’ın Sirikli peyniri, Küp peynir, Tokat kışlık salamura peyniri, Trabzon telli peynir, Edirne beyaz peynir, Sakarya Çerkez ve Abhaz peynirleri, Aydın tulum peyniri, Malatya peyniri, Tire’nin çamur peyniri, Seferhisar armola, Ege’nin ortak mirası kopanisti peyniri, Manyas peyniri, Antep peyniri, Çiğ kesik peyniri, Torba ve küp çökeleği, Amasya’nın köy peynirleri, cevizli kaşar peyniri…
Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, tescil için Türk Patent Enstitüsü’ne müracaatta bulunduklarını söyledi.
Başer; “Tescil için Türk Patent Enstitüsü\’ne başvurduğumuz damak tatlarımızdan çanak peyniri, oldukça farklı bir tada sahiptir. Peynir hazırlanıp, çanak içerisine basıldıktan sonra toprak içerisine gömülerek bir ay süreyle saklanır ve daha sonra çıkartılıp, yenilir. Böylesine zahmetli olması nedeniyle talep doğrultusunda yapılıyor. Biz bu peyniri yaptırıp, piyasaya sürmek istiyoruz.
Üzüm ekşisi, doğal bir içecek türüdür. Üzüm bağlarının yaygın olduğu dönemlerde, pekmez, çalma dışında üzüm ekşisi de yapılırdı. Ancak, üzüm bağlarının yok olmasıyla birlikte üzümden elde edilen ürünlerde artık yeterince yapılmıyor. Valiliğimizin girişimleri sonucunda mevcut üzüm bağları yeniden canlandırılmaya çalışılırken, yeni üzüm bağları da tesis edilmektedir. Tescilini istediğimiz üzüm ekşisini tesis kurup, üretimini yaptırarak, şişeleyip satmayı düşünüyoruz” diye konuştu.