YouTube

  • DOLAR
    %0,17
  • EURO
    %0,02
  • ALTIN
    %0,18
  • BIST
    %-1,25
Başkan Yılmaz, “Cenaze evinde defin sonrası yemek dağıtmak uygun değil”

Başkan Yılmaz, “Cenaze evinde defin sonrası yemek dağıtmak uygun değil”

Yerköy Belediye Başkanı Ferhat Yılmaz, ilçemizde uzun yıllardır sürdürülen cenaze yemeği uygulamasının kaldırılması için çalışma başlattı.
Yerköy Belediye Başkanı Ferhat Yılmaz, Molla Hüsrev camii önünde Cuma namazı sonrası, taziye çadırlarımızda ikram edilen cenaze yemeklerinin sonlandırılması için çeşitli açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin pek çok ilinde olduğu gibi Yerköy’de de gelenek haline gelen cenaze defininin ardından yemek dağıtmanın mekruh olduğunu belirten Başkan Yılmaz; “Ülke genelinde olduğu gibi, ilçemizde de büyük bir sosyal ve ekonomik sorun haline gelen cenaze yemeği geleneğinin sonlandırılması yönün de vatandaşlarımızdan gelen talepleri de dikkate alarak diyoruzki gelin cenaze yemeklerini hep birlikte kaldıralım “Taziye sofralarını değil acılarımızı paylaşalım.
Ölümün ne zaman geleceği bilinmez. Her ev bir anda cenaze evi haline gelebilir, Cenaze sahiplerinin maddi durumu var mı, yok mu, düşünülmelidir. Cenaze sahipleri bir anda cenaze defin masrafları cenaze sahibinin borçlu olduğu kişilerle helalleşme gibi bir çok görev ortaya çıkarken birde dinimizce uygun olmayan kıymalı pide, yemek, ayran, çay ve benzeri ikramlar mekruhtur. Onun yerine ölen kişinin ruhuna 3-5 gün sonra fakirleri çağırıp davet yapılması daha da uygundur. Cenazelerde bizzat cenaze sahipleri tarafından dağıtılması alışıla gelen pidenin özellikle fakir cenaze sahiplerini zor durumda bırakmaktadır. Bu tür uygulamalar maddi durumu zayıf olan vatandaşlarımızı da mecburmuş gibi hissetmelerine sebep olmaktadır. Cenaze sahibinin velisine sünnet kılınan, definden sonra ilk gece geçmeden kolayına gelenden, bir miktar (nakdi veya ayni) fakirlere yardımda bulunmasıdır. Tasadduk edecek bir şey bulamayan, iki rekat namaz kılıp sevabını ölen kişinin ruhuna hediye etmelidir. Bir hafta boyunca her gün ölen kişinin ruhunu sevindirecek böyle tasadduk ve bağışta bulunmak daha da güzel bir davranıştır. İkramlar sadece sevinçli günlerde yapılır. Böyle üzüntülü zamanlarda çirkin bir biddattır. Ölen kişinin komşularına ve uzakta da olsa akrabalarına düşen o gün ve gece yemek tertip edip cenaze sahibine götürüp beraberce yemeleridir. Taziye günlerinden 3-5 gün sonra cenaze sahibinin ölen kişinin ruhuna bağışlamak üzere özellikle fakirleri çağırıp davet yapması, Kur’an-ı Kerim okuyup, okutup dua etmesi ve ettirmesi daha güzel ve yerinde olur.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji