YouTube

  • DOLAR
    %-0,15
  • EURO
    %-0,66
  • ALTIN
    %0,14
  • BIST
    %2,05
Dr. Çelik, “Korkma! Farkında ol! Geç kalma!”

Dr. Çelik, “Korkma! Farkında ol! Geç kalma!”

16022017drcelik
Yerköy Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Yusuf Çelik, “Meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer almaktadır” dedi.
Yerköy Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Yusuf Çelik, hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski vardır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserler olduğunu söyledi.
Dr. Yusuf Çelik gazetemize yaptığı açıklamada, “Kadın cinsiyet ve yaşlanma meme kanseri için en önemli risk faktörleridir. Bunun yanında  30 yaşından sonra ilk doğumunu yapanlar ,İlk adetini erken yaşlarda görenler, ileri yaşta menopoz olanlar, menopoz sonrası dönemde hormon tedavisi alanlar ,fazla şekilde yağlı beslenenler  ve birinci derece yakınlarında meme kanseri hikayesi olanlarda risk artar.
Bazı risk faktörleri sizin kontrolünüz altındadır. Genel sağlık durumunuzu koruma amaçlı dengeli beslenme, zayıflama veya kilonuzu koruma, sigara içmeme, alkolü sınırlandırma, düzenli egzersiz gibi faaliyetlerde bulunabilirsiniz. Ancak bunlar riskinizi tamamen yok etmez.
Meme Kanserinin Belirtileri: Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.
Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır. Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar ; evde kendi kendine yapılan meme kontrolleri, doktor tarafından yılda bir yapılan meme muayeneleri ve mamografi (meme röntgen filmi) olarak sayılabilir. Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay  kendi kendilerini  elle muayene etmeleri gereklidir. 20-40 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi, iki yılda bir klinik meme muayenesi.40-69 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir klinik meme muayenesi, iki yılda bir mamografi çekilmesi gerekmektedir“ şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji