YouTube

  • DOLAR
    %-0,15
  • EURO
    %-0,66
  • ALTIN
    %0,14
  • BIST
    %2,05
Savaştan kaçtılar, Yozgat’ta tarıma arazilerinde çalışmaya başladılar

Savaştan kaçtılar, Yozgat’ta tarıma arazilerinde çalışmaya başladılar

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye yerleşen mültecilerden Anadolu’nun farklı şehirlerine yerleşenlerin büyük bölümü hayatlarını alın teri ile çalışarak sürdürüyor. Yozgat’ta tarım işçisi olarak çalışan Suriyeli mültecilerin yaşam savaşına bölge halkı da destek oluyor, sahip çıkıyor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yozgat’ta tarım arazilerinde çalışan işçilerin önemli bölümü Suriye’deki savaştan kaçan mülteciler oluşturuyor. Sorgun İlçesi’nde tarım arazilerinde çalışan mülteciler çadırlarda zor şartlarda da olsa hayata tutunmaya çalışıyor.
85 YAŞINDA SAVAŞTAN KAÇTI
Suriye’de Memiç yerleşim bölgesinde yaşarken iç savaş yüzünden tüm yaşantısını terk etmek zorunda kalan 85 yaşındaki Nasır Abddurrahman ve ailesinin verdikleri yaşam mücadelesine Yozgatlılar da kayıtsız kalmıyor. Pek çok ihtiyaçları bölge halkı tarafından karşılanan Abdurrahman ailesinin en büyük hayali ile bir gün ülkelerindeki savaşın bitmesi ve kaçarak terk ettikleri toprakları yeniden dönebilmek.
Savaşta amcasının oğlunu kaybeden Zara Abdurrahman, acıları ve anılarını geride bırakıp Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Mercimek, pancar tarlalarında çalışarak kimseye muhtaç olmadan yaşamaya çalıştıklarını söyleyen Abdurrahman; “Memleketimiz bozuldu harp oldu 85 yaşındaki kocam ve 5 çocuğumla kaçtım geldim. Biraz para kazanıp  kimseye muhtaç olmak istemiyoruz. Bizi Türkiye kabul etti yanına çağırdı bize yardımcı oluyorlar” dedi.
SURİYELİ ZARA HANIMIN BÜYÜK MÜCADELESİ
Zara Abdurrahman’ın 85 yaşındaki eşi Nasır Abdurrahman da Türkiye’ye Suriye’nin Memiç yerleşim bölgesinden geldiklerini söyledi.
Türkiye’ye 1 yıl önce geldiklerini ifade eden Abddurrahman; “Bizi öldüreceklerdi kaçtık. Benim kardeşimin oğlu kapının önüne kurulan bombanın patlaması sonucu öldü. 1 yıldır Türkiye’deyiz. Kayseri’de pancar topladık, Yozgat’ta mercimek topluyoruz. Türkiye’ye hanımın, gelinim, gelinim, oğlum, 2 çocuğum birlikte geldik. Türkiye çok rahat. Suriye iyi değil. Savaş biterse ülkemize döneriz. Düzelmez ise gitmek istemiyoruz” diye konuştu.
DİLENMİYOR, ÇALIŞIYORLAR
Suriyeli ailelerin tarım arazilerinde çalışmasında çavuşluk görevi üstlenen Adıyamanlı Mehmet Çin ise, Suriyeli mültecilerin söylendiği dilenmediğini, alın teri ile çalışarak geçimlerini sağladıklarını söyledi.
Yozgatlıların mültecilere yardımcı olduğunu, her türlü imkanlarını seferber ettiklerini söyleyen Çin; “Yozgat’ta olsun Adıyaman’da olsun ihtiyaçlarını gidermek için hayır sahibi vatandaşlar ekmek, tabak, yatak getiriyor. Yozgat bizi bağrına bastı. Yatağından yorganına, yastığına, ekmeğine kadar her türlü ihtiyacını görüyorlar.”
BİZ KARDEŞİZ, KİMSE BİZİ AYRIŞTIRAMAZ
Son yaşanan terör olaylarına da dikkat çeken Çin, bir Kürt olarak hiçbir zaman PKK’yı Kürtlerin temsilcisi kabul etmediğini söyledi.
“Türkiye’mizi bozmamak lazım. Hepimiz biriz, kardeşiz. Türk-Kürt hepimiz kardeşiz. Kimse bizim aramızı bozmasın” diyen Çin, şu mesajı verdi:
“Alın terimizle çalışıyoruz. Türkiye’miz bütün dünyada iyidir. Biz kardeşiz, bir birini kelepçesidir. Biz Yozgat’a Adıyaman’dan geldik. Adıyaman’dan gelen bir insan Yozgat’ta rahatlıkla yaşayabiliyor, Kayseri’de yaşayabiliyor. Türkiye’nin neresine gidersek rahatlıkla yaşayabiliyor. Kimse kimseyi kandırabiliyor. Huzuru bozmak isteyenler bizden değildir. Başka insanlar bizi bozmaya çalışıyorlar. PKK, Kürtlerin temsilcisi olsaydı askerimizi öldürmezdi, bizi öldürmezdi. Biz beraberiz, kardeşiz, kardeş kardeşi vurmaması lazım.
 
Bir yıldır Suriyeliler yanımızda yaşıyor. Onların yeri geliyor ihtiyacını gideriyoruz. Yüz yıldır bir birimizi görmüyoruz. Osmanlı yıkılmış ayrılmışız ama biz yine de bir birimizle geçiniyoruz kardeşçe” dedi.
HAYIRSEVERLER YALNIZ BIRAKMADI
Suriyeli tarım işçisi ailelere destek olan Sorgun CHP İlçe Başkanı hayırsever  Gürsel Çay da, zaman zaman köy ziyaretleri yapıp, insanlarla bir araya gelirken mültecilerin tarım arazilerinde çalıştığını tespit ettiklerini söyledi.
Suriyeli vatandaşların zor şartlarda da olsa çalışmayı tercih ettiğini ifade eden Çay;
“Suriyeliler geliyor, dileniyor, çalışmıyorlar, bunların hepsi bize külfet deniliyordu. Biz geldik gördük, hepsi çalışıyorlar. Zor şartlarda çalışıyorlar. Halkımıza bu insanların dilenmediğini, çok zor şartlar altında çalıştıklarının görülmesini istedik. Elimizden geldiği kadar yardım da yapmaya çalıştık. Bazı yardımlar yaptık ama bunlar bir çözüm değil. Günü birlik yardımcı olmaya çalıştık. Suriye’den sadece elbiselerini almış gelmişler. Yozgat nere Suriye nere? Oradan buraya gelmişler ama görüyoruz ki gerçekten çalışıyorlar. Hava sıcak olduğu için sıkıntı yok ama yağmurlu günlerde zor şartlardaydılar. Elimizden geldiği kadar da yardımcı olmaya çalışıyoruz. Halkımızın da duyarlı olmasını istiyoruz. Eğer biz de bunları dışlarsak o zaman mağdur olurlar” diye konuştu.
Suriyeli mültecilere destek olmak için kapı kapı dolaşıp yardım toplayan duyarlı vatandaşlardan Özgür Karslıoğlu da açıklamasında; “Onlar bizim misafirimiz. Bizler ne tarihte ne de bu gün bize misafir olan hiçbir mazlum milleti yüz üstü bırakmadık. Bu gün de alın teri ile yaşam mücadelesi veren Suriyeli kardeşlerimizi yalnız bırakmıyoruz” diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji