YouTube

  • DOLAR
    %-0,08
  • EURO
    %-0,56
  • ALTIN
    %0,21
  • BIST
    %2,05
Sekili tuzu, Türkiye’nin her yerinde!

Sekili tuzu, Türkiye’nin her yerinde!

02032017sekili
Türkiye’nin en kaliteli kaya tuzunun Yerköy ilçemizde bulunan Sekili Tuz Ocağı’nda çıkarılıyor.
Yerköy ilçemize bağlı Sekili köyündeki mağarada iki asırdan daha fazla süredir çıkarılan kaya tuzu günümüzde de farklı amaçlarla kullanılmaya devam ediyor.
Sekili’deki mağarada iki asırdan daha fazla süredir çıkarılan kaya tuzu günümüzde de farklı amaçlarla kullanılmaya devam ediyor. T
uz havzasında kaya tuzu elde edebilmek üzere dağların delinmesi sonucunda oluşan tuz mağarası egzotik bir görüntüye sahip olurken, elde edilen kaya tuzu farklı amaçlarla kullanılıyor.
2004 yılına kadar TEKEL tarafından işletildikten sonra özelleştirilerek, kiraya verilen kaya tuzu mağarasında, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmaya göre kaya tuzu kalınlığı 200 ile 400 metre arasında değişiyor.
Yaklaşık 70 metre derinliğe, 500 metre uzunluğa sahip mağara içindeki 55 civarındaki galeriden günlük 500 ton civarında çıkarılan kaya tuzu şu günlerde özellikle karayollarındaki buzlanmaları önlemeye yönelik olarak değişik bölgelere gönderiliyor.
Sekili Kaya Tuzu Havzasından çıkartılan tuz, karayollarında buzlanmaya karşı yapılan karışımda kullanılıyor. Bunun yanında, hayvancılık ve tekstil sanayide de kullanılan kaya tuzunun, son yıllarda bazı sağlık merkezlerinde kurulan odaların zemin, tavan ve duvarlarına döşenerek astım hastalarının tedavisinde, heykel oymacılığı, süsleme gibi alanlarda da kullanıldığı kaydedildi.
Türkiye’nin en kaliteli kaya tuzunun Sekili havzasında bulunduğu belirtilerek, üretimi yapılan kaya tuzunun 3 ayrı sektöre göre hazırlandığı kaydedildi. Kaya tuzunun toz kısmının tekstil sanayi kullanıldığı, kaya halindeki tuzun besiciler tarafından tüketildiği ifade edildi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji