YouTube

  • DOLAR
    %-0,15
  • EURO
    %-0,66
  • ALTIN
    %0,14
  • BIST
    %2,05
Solucan gübresi merakı, memurluktan ayrılmasına neden oldu

Solucan gübresi merakı, memurluktan ayrılmasına neden oldu

19102016solucan
Yerköy ilçemizde genç girişimci Gümrük Bakanlığındaki memurluk işinden ayrılarak, solucan gübresi üretmeye başladı.
Burhan Gülümser, memurken yaptığı araştırmalar sonrasında Türkiye’de 12 milyon ton gübre pazarının olduğunu ve solucan gübresinin de, başta sağlık açısından çok faydalı olduğunu öğrenmesi üzerine solucan gübresi yetiştirmeye karar verdiğini söyledi.
Türkiye’de solucan gübresinin yeni bir sektör olduğunu öğrendikten sonra bu işe girdiğini ifade eden Gülümser, AA muhabirine şu açıklamalarda bulundu:
“Şırnak’ın Silopi ilçesinde devlet memuru olduğum sıralar yaptığım araştırmalar sonucu, Türkiye’de solucan gübresinin yeni bir sektör olduğunu öğrendim. Başlangıçta 50 bin solucanla başladık işe üzerinden üç ay geçtikten sonra 2 yüz bin solucan daha aldık ve toplamda 2 yüz 50 bin solucanla toplamda iki sene önce başlamış bulunmaktayız. Şuan 1 milyonun üzerinde solucan polilasyonuz var bizim vesilemizle bu işe başlayan yaklaşık sekiz kişi solucan işine başlandı. Ve Yozgat’ta bu işin öncülüğünü yapmaktayız.”
Solucan gübresini şuan için sebzelerde, meyvelerde çiçeklerde kullanıldığını belirten Gülümser, sıvı solucan gübresinin de mevcut buğday’da, arpa’da ve diğer kıraç arazilerde yaprak gübresi olarak kullanılmakta olduğunu söyledi.
Gülümser, “Solucan gübresi ne işe yarar diye soracak olursanız, solucan gübresi yaklaşık her bitkide yüzde 30 ile yüzde 80 arasında verim artışı sağlar ve en önemlisi de sağlıklı bir gübredir.  Yani solucan gübresi ile üretilen bitkiler yüzde yüz organiktir. Bütün Avrupa ülkelerinde ve diğer gelişmiş ülkelerde, Amerika’da, Rusya’da, İsrail’de, Avrupa’nın birçok yerinden solucan gübresi yüzde yüz kullanılıyor.”
Beş yılda solucan gübresin ivme kazandığını belirten Gülümser, “Türkiye’de de son beş yıldır solucan gübresi üretimi ivme kazanmış durumda. Geleceği parlak bir sektör, 21’inci yüz yılın işi biz öyle görüyoruz. Ve yakın zamanda İsrail ve Çin Türkiye’den solucan gübresi talebinde bulundu. Ayrıca orta doğu pazarı, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya ve diğer çok gelişmiş ülkeler Türkiye’den solucan gübresi talebinden bulunuyor. Kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz. Şuan için yaklaşık aylık beş ton solucan gübresi üretiyoruz. Bunu sadece iç pazara vere biliyoruz yani yetiştire biliyoruz. Önümüzdeki ihracat taleplerinde değerlendirmek için üretimimizi artırmaya çalışıyoruz. Bundan sonraki hedefimiz yılda yaklaşık bin ton solucan gübresi üretmek” dedi.
Türkiye’nin çeşitli noktalarına solucan gübresi gönderdikleri söyleyen Gülümser, “Şuan için Türkiye’nin çeşitli illerine gönderdik, Denizli’de seralara, Yozgat’ta tarlada sebze meyve eken çiftçiye verdik. Arpa üretiminde kullanıldı solucan gübresi, Karadeniz’e çok gönderdik, Karadeniz çiftçisi biraz daah bilinçli bir şekilde organik gübre talebinde bulunuyor. Ve kendi bahçelerinde kullandıkları için bu gübreyi daha lezzetli meyve sebze yemek için ve sağlıklı nesil yetiştirmek için organik gübreyi tercih ediyorlar.”
27 yaşında olduğunu ve genç yaşta develet memurluğundan istifa ederek solucan gübresi üretmeye başladığını kaydeden Gülümser, “27 yaşındayım, yaklaşık üç sene önce Ziraat Bankasında bir yıl devlet memurluğu yaptım. Ziraat bankasında çalışırken, Gümrük bakanlığını kazandım, Şırnak’ın Silopi ilçesinden iki yıl gümrük bakanlığından çalıştım ve araştırmalarım sonucu, solucan gübresine üretimine olan ilgim artarak devam etti, yaklaşık bir yıl boyunca solucan gübresi üretimi araştırdım ve radikal bir karar alıp devlet memurluğunu bırakıp solucan gübresi üretime başladım. Ve şuan yaklaşık yıllık bin ton solucan gübresi hedefine doğru emin adımlarla ilerliyorum. Devlet memurluğunu bıraktığımda, başlangıçta çok tepki aldım, böyle işler için devlet memurluğunun bırakılmayacağını söylediler, çevremizden çeşitli tepkiler aldım. Ama işimize inandığımız için, üretime inandığımız için Türkiye’ye ekonomik anlamda girdi sağlamak için solucan gübresi üretime başladık” dedi.
Gülümser, gelecek on yılda Türkiye topraklarında, bütün tarla bitkilerinde solucan gübresinin kullanılacağına inandığının altını çizdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji